Бюджет-2018: яких економічних змін чекати наступного року

Читать на русском
Андрій Новакекономіст

Бюджет-2018 – фактично ксерокопія бюджету-2017. Взяли цьогорічний документ, додали 15% інфляції й вийшли на показник дохідної та витратної частин бюджету-2018. Жодних змін для економічних реформ не передбачено, тому не варто нічого чекати від 2018 року.

Таку думку на своїй сторінці в Facebook висловив голова Комітету економістів України Андрій Новак, передає «Слово і Діло».

Він уточнив, що закладене зростання ВВП на 3% – на тому ж рівні, що в 2017-му. Цей показник кілька разів коригували цьогоріч – спочатку до 2,5%, а потім до 2%.

Зростання ВВП в 2018 році буде не 3%, а близько 2%. Тому що з тих так званих реформ, які були проведені в 2017 році, – медичної, освітньої – суто економічні не ухвалювалися. Не було зміни податкової, митної, грошово-кредитної системи. Отже, не варто очікувати змін у результатах роботи економіки в 2018 році.

На його переконання, показник інфляції, закладений на рівні 9%, нереальний, і на кінець 2018 року дорівнюватиме двозначній цифрі.

«Загалом всі показники збільшені на 15% інфляції. Треба зауважити, що закладений показник інфляції на 2017 рік був 7-8%, а на виході отримали 15%», – зазначив фахівець.

Економіст звернув увагу, що до бюджету-2018 уряд і НБУ знову заклали штучну девальвацію гривні – до 30,1 на кінець року – також близько 15%.

«Тому, якщо гривня впаде на 15%, інфляція в межах 8-9% неможлива», – підкреслив він.

За його словами, уряд та НБУ йдуть шляхом девальвації, хоча цілком реально отримати 25 гривень за долар.

Проект бюджету-2018: куди витрачатимуть гроші?Аналітики «Слова і Діла» розібралися, на що уряд збирається витрачати бюджетні гроші в 2018 році.

«Однак у влади інша стратегія, тому що інфляційний ефект дозволяє виконати й перевиконати бюджет та задовольнити апетити експортерів-монополістів, для яких що дорожча іноземна валюта, то краще. Але від цього страждають громадяни та підприємці, які не є експортерами, – малий і середній бізнес», – додав експерт.

Підсумовуючи, він спрогнозував, що через такий підхід 2018 рік в економічному плані буде таким самим, як і 2017-й.

«Стагнації не буде, але 2-3% зростання ВВП – це дуже мало для слабкої економіки. До того ж потрібно врахувати, що 2018 рік – передвиборчий, отже, буде перенасичення популізмом, соціальними обіцянками, що призведе до подвійного ефекту – більшої девальвації гривні та високих темпів інфляції», – резюмував Андрій Новак.

Детальніше про основні показники, закладені в документі, та про те, скільки коштів планують виділити на різні галузі, читайте в матеріалі «Проект бюджету-2018. Куди витрачатимуть гроші?».

Як проголосували фракції та групи за бюджет-2018 – у матеріалі за посиланням.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: