У парламенті розповіли, з якими труднощами ухвалювався оборонний бюджет

Читать на русском
В парламенті сподіваються, що за результатами виконання бюджету за півроку, уряд дофінансує найбільш нагальні військові статті.

В процесі доопрацювання Держбюджету-2018 Комітету ВР з питань національної безпеки та оборони вдалося буквально в останній момент внести критично важливі для силового блоку правки.

Втім, навіть після цього майже всі напрямки оборонного бюджету залишилися недофінансованими.

Про це «Слову і Ділу» розповів народний депутат фракції «Народний фронт», член Комітету ВР з питань національної безпеки та оброни Дмитро Тимчук.

«Після того, як бюджет було ухвалено в першому читанні, відбулося засідання комітету, де розглядалося прохання, в першу чергу Міноборони України та інших силових відомств щодо збільшення фінансування за окремими напрямками. І там дійсно була ситуація, що це не чиїсь «хотєлки», а дійсно необхідно було шукати кошти. Наприклад – мільярд на житлову програму для військовослужбовців. Тим більше, що було розглянуто житлову програму, яка за своїми умовами дозволяла бути мінімально обтяжливою для бюджету та підходила по умовам для Міноборони. Потім такий пункт, як повернення ПДВ за військове обладнання, яке ввозиться з-за кордону. Ми знаємо, що відбувся тендер на постачання засобів зв’язку. І Міністерству оборони потрібно було повертати ПДВ. Відповідно, виникало запитання: де їх брати. Загалом, фактично за усіма напрямками було необхідно дофінансування», - розповів Дмитро Тимчук.

Держбюджет України та наших сусідів на 2018 рікАналітики «Слова і Діла» порівняли головний кошторис України та наших країн-сусідів, з'ясували відмінні риси за основними показниками.

Але,за словами народного депутата, під час підготовки до другого читання, уряд проігнорував рекомендації комітету. І вже в останній момент – в процесі розгляду бюджету в залі - вирішувалось, що можна додати.

«Наприклад, для задоволення потреб Служби зовнішньої розвідки – щоб вона могла розвиватися і в технічному плані, і в плані розвитку агентурної розвідки необхідно було додати 450 млн. Цю суму уряд, на превеликий жаль, так і не знайшов. Дали 150 мільйонів. І так за багатьма напрямками. Тобто загалом військовий бюджет вийшов більшим, аніж пропонував уряд, але меншим, аніж пропонували ми», - зазначив народний депутат.

Дмитро Тимчук також висловив сподівання, що за результатами виконання бюджету за півроку, уряд зможе дофінансувати найбільш нагальні військові статті.

Як відомо, в Державному бюджеті на 2018 рік передбачені кошти на початок будівництва заводу з виробництва боєприпасів.

Нагадаємо також, що в парламенті розповіли про нелегкий вибір для армії.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: