Приватизація-2018: наполеонівські плани влади, реальні перспективи та банкрутство ОПЗ

Читать на русском
Андрій Новакекономіст

Уряд дійсно має наполеонівські плани щодо приватизації, але всю ту суму, яку очікують, – 22 мільярди гривень – можна сміливо додавати до дефіциту бюджету, який може бути наступного року близько 100 мільярдів гривень.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів голова Комітету економістів України Андрій Новак, оцінюючи план уряду щодо приватизації, наміри отримати надходження в розмірі близько 22 мільярдів гривень та ситуацію з ОПЗ.

«2018-й – передвиборчий рік напередодні двох національних виборчих кампаній: парламентської та президентської. Крім того, існує ризик дострокових виборів у 2018 році. В такі періоди велика приватизація не проводиться», – зазначив Новак.

Експерт нагадав, що в бюджеті 2016 року надходження від приватизації мали бути на рівні 10 мільярдів, а отримали 200 мільйонів гривень.

У 2016 році прибуток від приватизації склав менше 1% від запланованогоПриватизація державних підприємств в Україні відбувається дуже низькими темпами: у 2016 році прибуток від неї склав трохи більше 1 відсотка від запланованого обсягу.

«У 2017 році передбачено 17 мільярдів, а отримали трохи більш ніж 1 мільярд гривень. Складно собі уявити, що можна продати на 22 мільярди за один рік, щоб отримати такі доходи. Тим більше, що розрахунок на головний предмет доходу на суму 17 мільярдів гривень – ОПЗ – був іще тоді, коли його стартова ціна розраховувалася від 600 мільйонів доларів», – уточнив фахівець.

Він додав, що після того, як приватизація провалилася цього року, невирішені проблеми з власниками та боргами ОПЗ опустили його ціну до 250 мільйонів доларів.

«Головне приватизаційне підприємство упало в ціні майже вдвічі. Тому абсолютно нереальними виглядають доходив розмірі 22 мільярди гривень, навіть якщо ОПЗ продадуть. Хоча й у цьому є великі сумніви», – наголосив експерт.

На його думку, ОПЗ фактично доводиться до стану банкрутства. Це роблять з єдиною метою – приватизувати підприємство за заниженою ціною та не допустити до участі в приватизації міжнародних гравців, пояснив економіст.

«Те, що приватизація ОПЗ не відбулася в 2015, 2016, 2017 роках, говорить саме про те, що кожен український олігарх хоче приватизувати підприємство, що вони не домовилися між собою й не збираються допускати міжнародних гравців. Це все робиться владою штучно», – резюмував Андрій Новак.

Раніше аналітики «Слова і Діла» з'ясували, що в 2016 році прибуток від приватизації склав менш ніж 1% від запланованого.

За даними порталу, в планах прем’єр-міністра Володимира Гройсмана до кінця 2017 року створити нове законодавство щодо приватизації.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: