Очільник МЗС Угорщини викликав посла України через закон про освіту

Читать на русском
Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто викликає 11 вересня посла України в Угорщині Любов Непоп через нещодавно ухвалений закон про освіту.

Голова МЗС Угорщини Петер Сіярто викликав до відомства на понеділок, 11 вересня, посла України в Угорщині Любов Непоп через закон про освіту.

Про це повідомляє «Радіо Свобода», передає «Слово і Діло».

Гриневич прокоментувала аспекти закону «Про освіту», які викликали невдоволенняГриневич пояснила, що наразі склалася ситуація коли діти нацменшин, «закінчуючи школу за бюджетні кошти, не володіють українською мовою».

«Сіярто розпорядився, щоб угорські дипломати не підтримували жодної української ініціативи в міжнародних організаціях, а також, що Угорщина відтепер не підтримуватиме важливі для України рішення», – сказав прес-секретар МЗС Угорщини Тамаш Менцер.

За його словами, на всіх форумах ООН, ОБСЄ та Європейського Союзу Будапешт ставитиме питання про внесення поправок до мовної статті закону України про освіту.

Також Менцер зазначив, що за особистою вказівкою Сіярто угорська дипломатія перешкоджатиме Україні в реалізації важливих для неї справ на міжнародній арені.

Він пояснив, що причинами цього рішення очільника МЗС Угорщини, з одного боку, стали такі зміни в українському законі про освіту, які унеможливлюють отримання нацменшинами України, включаючи 150-тисячну угорську нацменшину, освіти рідною мовою. З іншого боку, коли Сіярто порушив у четвер це питання перед міністром закордонних справ України Павлом Клімкіним на зустрічі в рамках програми ЄС «Східне партнерство», відповідь українського колеги була неприйнятною для угорської сторони.

Як відомо, 5 вересня Рада підтримала реформу освіти.

Нагадаємо, раніше Угорщина та Румунія виступили проти української реформи освіти.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: