Угорщина та Румунія виступили проти української реформи освіти

Читать на русском
Міністерства закордонних справ Угорщини та Румунії вступили з критикою мовних положень прийнятого Верховною Радою України від 5 вересня закону «Про освіту».

Міністерства закордонних справ Угорщини та Румунії вступили з критикою мовних положень прийнятого Верховною Радою України від 5 вересня закону «Про освіту».

Відповідні заяви опубліковані на сайтах міністерств, передає «Слово і Діло».

Відмінниця уряду: як виконує обіцянки міністр освіти Лілія ГриневичСхоже, в уряді Гройсмана з’явилася відмінниця: Гриневич поки що не провалила жодної обіцянки на посаді міністра освіти.

«Україна встромила Угорщині ніж в спину, внісши зміни до закону про освіту, який сильно порушує права угорської меншини... Ганебно, що країна, яка прагне розвивати дедалі тісніші відносини з Європейським Союзом прийняла рішення, яке знаходиться в повній опозиції до європейських цінностей. Це неприпустимо, що Україна позбавила угорців їхнього права здобувати освіту рідною мовою в школах і університетах, і залишила їм таку можливість тільки в дитячих садах і початкових школах», - йдеться в заяві МЗС Угорщини.

У свою чергу в МЗС Румунії відзначили, що «з занепокоєнням» зустріли новину про українську реформу освіти і вважають, то даний закон порушує права румунської меншини. «У зв'язку з цим тема навчання румунською мовою в Україні буде включена до порядку денного держсекретаря Віктора Микули, який наступного тижня відправиться до Києва», - йдеться в заяві МЗС Румунії.

Як повідомлялося, 5 вересня Верховна Рада ввела 12-річне навчання в школі з 2027 року та схвалила підвищення мінімальної заробітної плати вчителів до 4 прожиткових мінімумів для працездатних громадян поетапно до 2023 року.

Раніше стало відомо, наскільки зросте зарплата вчителів у наступному році.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: