Проект «Малоросія»: навіщо Кремлю створювати образ «нової» України?

Читать на русском
Олександр Радчукполітолог

Українські військові на передовій уже традиційно особливо ретельно готуються до двох періодів у календарному році – новорічних свят та літніх відпусток. Саме в ці проміжки часу від бойовиків та їхніх російських кураторів варто очікувати найбільш неординарних заяв та дій. Сюрпризи, інспіровані планами Кремля, мають на меті не лише тримати в тонусі «армії» сепаратистів, але й суто ідеологічний підтекст. Такими діями Росія намагається закріпити власний порядок денний на Донбасі, відірваний від офіційної лінії мирного врегулювання конфлікту на сході України.

Цього разу в липні пролунала здавалося б безглузда заява одного з ватажків сепаратистів Олександра Захарченка, в якій ідеться про плани створення «нової держави Малоросії» на теренах сучасної України зі столицею в Донецьку. В Кремлі одразу ж відхрестилися від заяв бойовиків, назвавши їх «особистою ініціативою Захарченка», вкотре наголосивши на безальтернативному курсі на реалізацію Мінських домовленостей.

Та сумнівів немає: без відмашки найвищого керівництва Росії робити такі сміливі заяви «еліті» самопроголошених республік ніхто б не дозволив. Прикметно й те, що заява Захарченка була оприлюднена напередодні чергового раунду перемовин у Мінську та в зв’язку з низкою політичних рішень у самій Україні щодо подальшого врегулювання конфлікту на Сході.

Ефект не забарився: всі учасники Тристоронньої контактної групи різко розкритикували заяву ватажка «ДНР». Щоправда, українські представники вважають, що такі заяви блокують сам переговорний процес. Тоді як повноважний представник Росії в Тристоронній контактній групі Борис Гризлов назвав слова Захарченка «інформаційною війною» та «відповіддю на провокаційні заяви київських високопоставлених політиків».

«Дебілоросія»

В інформаційному полі заяви сепаратистів таки досягли своєї тактичної цілі. Після слів, які взагалі ставлять під сумнів існування України, пояснити українцям на підконтрольних територіях сенс у будь-яких переговорах щодо врегулювання ситуації в Донбасі стає дедалі важче.

Республіки з трьох літер: причини створення «Малоросії» та плани Кремля щодо анклавів на ДонбасіПолітичний експерт пояснив, навіщо Захарченко заявив про створення Малоросії та для чого це потрібно РФ.

Саме тому з вуст українських політиків у відповідь пролунали не менш радикальні заяви. Так, секретар РНБО Олександр Турчинов назвав слова ватажка сепаратистів «збоченою маячнею, яка була написана в Кремлі та озвучена рядженими клоунами на кшталт Захарченка». На його думку, такі плани свідчать про бажання Кремля вчергове відновити військову агресію на захід від окупованих територій Донбасу. «Доля кремлівського плану «Малоросія-17» буде аналогічною «Новоросії-14» або будь-якій іншій «Дебілоросії» путінського формату», – зазначив Турчинов.

Не менш рішучим у своїй відповіді був голова Генштабу ЗСУ Віктор Муженко, який зазначив, що проект «Малоросія» буде похований, як і проект «Новоросія». «Хворі фантазії російських маріонеток завжди зникають, як мара. Територіальний суверенітет України буде відновлено. Беззаперечно!», – написав він на своїй сторінці в Facebook.

Голова МЗС Павло Клімкін зауважив, що такими заявами вустами підконтрольних сепаратистів Кремль намагається влаштувати «абхазський сценарій» на Донбасі.

Схоже, заява Захарченка таки створила сприятливий ґрунт для блокування подальшого переговорного процесу в Мінську. Як наслідок, створені умови не лише для відновлення агресивних військових дій з боку сепаратистів та їхніх російських кураторів, але й для запуску зручного сценарію Кремля у відповідь на плани української влади щодо реінтеграції Донбасу.

Дзеркальний напад

Росія діє дзеркальними методами на упередження, щоб нейтралізувати будь-які спроби України повернути Донбас у мирний спосіб. Навіть якщо Кремлю не вдасться зламати плани української влади щодо мирної реінтеграції ОРДЛО, то принаймні буде створений своєрідний блок на шляху цього процесу.

Новий статус і повернення Донбасу: чому влада заговорила про реінтеграцію ОРДЛО саме заразГолова Єдиного координаційного центру «Донбас» розповів про напрацювання рішень для повернення Донбасу.

Зміст «дзеркальної реакції» в заявах сепаратистів полягає в тому, щоб створити нову ідеологічну перешкоду на шляху до повернення Донбасу. Цей зміст – створення «альтернативної України», так званої «Малоросії», яка вже за своєю суттю відрізняється від її попередниці «Новоросії». Основним завданням створення останньої було розколоти Україну на правобережну та лівобережну частини на основі сепаратистських рухів. Тоді як «Малоросія» має набагато амбітніші плани. Завдання максимум – переконати українців і на тимчасово окупованих територіях, і на підконтрольній частині в неспроможності України як держави вирішувати серйозні питання. Це стара добра пісня про «failed state», якою кремлівські пропагандисти не раз нарікали Україну. Завдання ж мінімум полягає у створені квазідержавного утворення на базі «ДНР» та «ЛНР», які ідеологічно вже вичерпали себе. Таким чином, Кремль не просто наближає зрив будь-яких мирних перемовин, але й намагається заздалегідь підготуватися до наступних раундів, які, можливо, відбудуться вже в іншому форматі.

Поки РНБО та Верховна Рада відклали до осені розгляд законопроекту про деокупацію Донбасу, Кремль почав робити кроки на випередження. І хай як безглуздо звучить заява Захарченка, не зважати на її наслідки неможливо: це перший тактичний хід Росії у відповідь на плани України з реінтеграції та деокупації її ж територій.

Паспортні війни

Цікавим є і те, що заяви сепаратистів співпали в часі з іншими, не менш тектонічними за своєю суттю процесами, які вже відбуваються на рівні двох держав – Росії та України. Йдеться про пошук українською стороною формату встановлення візового режиму для росіян.

Донбас буде проблемою для самої РФ, якщо отримає такий статус, як ОсетіяПолітолог оцінив ситуацію на Донбасі та припустив, наскільки реальний план повернення територій ОРДЛО в обмін на Крим.

Першим кроком у цьому процесі стало рішення РНБО про запровадження механізму «електронної попередньої реєстрації» для громадян Росії, які планують перетнути кордон з Україною. «Тобто громадянин РФ, який має бажання прибути на територію України, має заздалегідь зареєструватися й надати МЗС необхідні дані, які визначатиме МЗС», – пояснив логіку дій секретар РНБО Олександр Турчинов.

Крім того, запроваджується вимога щодо обов’язкової реєстрації громадян РФ, які перебувають на території України в місці їх тимчасового перебування. А Кабміну, СБУ та Нацбанку РНБО доручило внести пропозиції щодо розширення санкційного списку російських фізичних та юридичних осіб.

Такі дії не могли не отримати відповіді з боку Москви. На жаль, дзеркальні дії Росії виглядають переконливішими: вони враховують не просто міграційні процеси, але й те соціальне та економічне підґрунтя, яке змушує багатьох українців здійснювати подорожі до ворожої країни. Замість спроб запровадити певні кроки у відповідь на кшталт візового режиму влада РФ запропонувала українцям спрощений режим отримання російського громадянства.

Так, Держдума РФ ухвалила поправки до законодавства, які дозволяють українцям, що нададуть до Міністерства внутрішніх справ Росії заяву про відмову від ‎громадянства України, отримати російський паспорт у прискореному порядку. Раніше для цього українцям, які хотіли змінити громадянство, потрібно було отримати відповідь від українських органів влади.

Олександр Радчук, спеціально для «Слова і Діла»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: