Новий статус і повернення Донбасу: чому влада заговорила про реінтеграцію ОРДЛО саме зараз

Читать на русском
Олег Саакянполітолог

Суть напрацювань поки залишається в «чорному ящику». Але вже не зовсім зрозуміло, чому узгодження йде з усіма сторонами, крім громадянського суспільства.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог, голова Єдиного координаційного центру «Донбас» Олег Саакян, оцінюючи заяву АП про те, що Україна погоджує законопроект про реінтеграцію Донбасу зі США, Німеччиною та Францією.

«Зараз цілком логічним є такий поворот. По-перше, є внутрішній порядок денний, у парламенті чотири законопроекти на цю тему від представників різних політсил. Відповідно, для АП та РНБО не порушити це питання зараз – втратити ініціативу й першість у цьому порядку денному. Тому АП довелося брати лідерство на себе», – констатував Саакян.

З іншого боку, за його словами, велику роль зіграв зовнішній порядок денний.

Смерть «Мінська» за змістом, інструментами є зрозумілою й очевидною для всіх. Цей формат не відповідає завданням, які поставлені перед Україною.

«З приходом Макрона та виборами в Німеччині відкривається вікно можливостей для другого дихання Нормандського формату. Чи буде це друге дихання, поки сказати складно. Але тим не менш є можливість», – зазначив Саакян.

Крім того, наполіг він, стан «ні війни, ні миру» також накладає свій відбиток.

«До цього вже всі стали звикати. В принципі, агресія не нарощується й ситуація стає звичайною. При цьому і Україна не робить жодних активних дій із деокупації території – ані воєнно-політичних, ані дипломатичних», – додав екперт.

Тому, на його думку, зараз потрібні нові ініціативи.

Петро ПорошенкоНародний депутат України
Порошенко пообіцяв, що Україна не змінить лінії державного кордонуСказано 7 жовтня 2014 р.Статус обіцянки: Виконано

«Ймовірно, на цій темі спробують зіграти всі. Але жоден із чотирьох законопроектів не має шансів бути ухваленим. Усі вони містять чотири різних підходи й представлені різними політсилами – Найєм, Веселова, Сироїд та депутати з «Опоблоку». Сьогоднішня так звана коаліція точно не налаштована ухвалювати такі ініціативи. Опозиція також не підтримає жоден із законопроектів. Шансів ухвалити документ немає незалежно від того, чи будуть канікули», – проаналізував Олег Саакян.

Як повідомлялося раніше, ініціативи щодо реінтеграції територій базуються на умовах, закріплених у Мінських домовленостях.

Нагадаємо, три роки тому президент Петро Порошенко пообіцяв, що Україна не змінить лінії державного кордону.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: