Республіки з трьох літер: причини створення «Малоросії» та плани Кремля щодо анклавів на Донбасі

Читать на русском
Петро Олещукполітичний експерт

Немає жодних сумнівів у тому, що Захарченко нічого подібного вигадати не міг. Створення проекту «Малоросія» – це рішення Кремля, що має низку причин.

Про це на своїй сторінці в Facebook написав політолол Петро Олещук, передає «Слово і Діло».

«Не виключена адміністративна площина цієї риторики, оскільки необхідність об'єднати два окупаційних анклава виникла давно. Власне, «республіки з трьох літер» першочергово створювалися для короткого терміну використання. Потім усі вони – й не дві, а значно більше – мали об'єднатися в одну «державу», – зазначив політолог.

Карикатурні «вожді» на кшталт Захарченка також не мали «правити» три роки. Реальність підкоригувала плани, тому в окремих республіках із прив'язкою до українських областей більше немає потреби.

«Водночас вирішення технічного адміністративного питання в Москві вирішили використати як інформаційний привід», – додав він.

Політолог припустив, що причиною такої риторики може бути питання технічної заміни «правлячих еліт».

«Мабуть, скоро всі справи в «Малоросії» вже офіційно переберуть на себе «десантники» з Росії під виглядом «господарників» із російських регіонів. Їх можуть доповнити кілька відомих регіоналів-утікачів», – підкреслив він.

Очевидно, Росія починає нову ідеологічну гру, сенс якої полягає в створенні «іншої України» – дружньої для РФ.

«За три роки вони збагнули, що вести війну проти України з відвертими українофобськими гаслами – собі дорожче. Вигідніше проголосити створення «іншої України». Звісно, суверенної, але дружньої щодо Росії. Якщо це так, то слід очікувати на «шароварщину» в Донецьку та Луганську. З бандурами, віночками та вусами Шевченка. Росія, очевидно, зараз активно просуватиме неомалоросійство як ідеологію», – аналізує політолог ідеологічну складову риторики Кремля.

На його думку, в політичному плані «декларація Захарченка» – це дзеркальне відображення «мирних планів» української влади щодо реінтеграції.

«Це на кшталт того, що ми за реінтеграцію, але України до нас – до Малоросії. Очевидно, це спроба перехоплення ініціативи й демонстрація «готовності домовлятися». Крім того, це виголошення формальних претензій на всю територію України. Так само, як офіційна українська влада стверджує, що поверне всі території, «щойно в Росії буде криза», «малороси» оголошують про перспективи «повернення Києва», – додав політолог.

Експерт нагадав, що в 2014 році в Росії чітко розмежовували «Новоросію» та «Малоросію» з центром у Києві.

«Обидві були об'єктом зазіхань, але цілком автономними. Очевидно, проголошуючи «Малоросію» в Донецьку, вони «здобувають символічну перемогу» та символічно повертають усю Україну. Просто «культурний центр Малоросії» Київ ще «чекає на звільнення», – резюмував Петро Олещук.

Як відомо, Франція та Німеччина засудили заяву Захарченка про створення «Малоросії».

Голова МЗС України Павло Клімкін назвав проект «Малоросія» балаганом, розіграним кремлівськими ляльководами. Рік тому міністр запевнив, що Україна ніколи не пристане на пропозиції щодо федералізації.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: