Формат повернення Криму Україні доведеться продумувати без допомоги Заходу

Читать на русском
Олег Ліснийполітолог

Переговори президента Петра Порошенка на вищому політичному рівні в Сполучених Штатах і Європейському Союзі пов'язані між собою спільним змістом – принципами євроатлантичної підтримки України.

Про це на своїй сторінці в Facebook написав політолог Олег Лісний, передає «Слово і Діло».

«Той факт, що події йдуть одна за іншою, каже нам про бажання переломити ситуацію на Донбасі. Україні потрібна підтримка зі США – військова, політична, й економічна – з боку країн ЄС», – констатує політолог.

Експерт зазначає, що у США керівництво України зробило акцент на військовій і політичній тематиці, а в Європі – на економічній співпраці.

На його переконання, якщо Росія не створить форс-мажорних обставин, то результатів цих переговорів можна очікувати в найближчому майбутньому.

«Українське питання» та протидія Росії на Донбасі – в пріоритетах офіційної політики західних партнерів. А ось формат повернення Криму Києву належить самостійно сформувати для міжнародного обговорення», – вважає Лісний.

Переговорний формат щодо Криму Україна повинна ініціювати сама, тому що кримська проблема набагато складніша, ніж проблема Донбасу.

«Це ті території, які РФ, використовуючи псевдоюридичні аргументи, привласнила собі й очікувати, що хтось вирішить за нас наші проблеми, непродуктивно. Україні складно одночасно вирішувати два завдання – проводити деескалацію конфлікту й розробляти механізм подолання анексії півострова. Спочатку треба завершити проблему на Донбасі, а потім дипломатичним шляхом повернути Крим», – каже фахівець.

Однак, на його думку, деокупація ОРДЛО та подолання анексії – це дві складові одного формату переговорів із західними партнерами.

Повернути Крим: обіцянки українських політиків через три роки після анексіїУ день третьої річниці фактичної окупації Криму, документально закріпленої так званим «референдумом» про статус півострова, «Слово і Діло» вирішило нагадати українським політикам про те, що вони обіцяли зробити для повернення республіки.

«Цей формат Україні ще належить сформувати, в ньому Донбас і Крим повинні виглядати як один комплекс проблеми», – вважає Лісний.

Нагадаємо, три роки тому Петро Порошенко запевнив, що Крим в недалекому майбутньому знову буде українським.

Хто з українських політиків обіцяв повернути анексований півострів Україні, можна дізнатися з інфографіки «Повернути Крим. Обіцянки українських політиків через три роки після анексії».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: