Молодість чи досвід? Аналітики порівняли відповідальність нових і старих депутатів Ради

Читать на русском

Що довше народний депутат працює в парламенті, то важче йому добре виконувати свої обіцянки. Такого висновку можна дійти, аналізуючи результати роботи народних депутатів із різною історією роботи у Верховній Раді.

«Слово і Діло» порівняло рівень відповідальності старих і нових депутатів, і виявило, що найвідповідальніший зі «старожилів» парламенту насправді вдвічі менш відповідальний, ніж конкурент-новачок. Важливо: в результатах моніторингу враховувалися результати виконання обіцянок виключно в чинному скликанні ВРУ.

Сергій СоболєвНародний депутат України

До «аксакалів» Ради ми віднесли тих, хто був депутатами першого або другого скликань і продовжує працювати в парламенті сьогодні. Новачками в рейтингу, відповідно, є ті, для кого восьме скликання – перше.

У першу категорію потрапили всього дев’ять народних обранців: Сергій Соболєв, Анатолій Матвієнко, Іван Кириленко, Олександра Кужель, Сергій Куніцин, Ігор Гринів, Віктор Пинзеник, Юлій Іоффе та Юхим Звягільський.

Найкраще з них виконує обіцянки заступник голови фракції «Батьківщини» Сергій Соболєв. Його можна назвати професійним парламентарем, адже це скликання Ради для нього – вже сьоме. З 27 листопада 2014 року він виконав 36% обіцянок. Ще 20% – провалив, але порівняно з колегами це просто дрібниці.

За ним іде представник БПП Анатолій Матвієнко. У нього на рахунку 6 скликань і 31% виконаних обіцянок за останні 2,5 роки. При цьому в розділі «невиконані обіцянки» за цей же період у нього 0.

Третій – знову член «Батьківщини» з солідним парламентським стажем на ім’я Іван Кириленко. 29% виконаних 21% провалених обіцянок за останнє скликання.

Микола КучерНародний депутат України

Нових облич у Раді цього скликання куди більше. Напевне, про більшість із них ви нічого не знаєте, тож настав час познайомитись.

До топ-трійки найбільш відповідальних молодих нардепів увійшли Микола Кучер, Руслан Демчак та Іван Мельничук (нічого не подумайте, але всі – з «Блоку Петра Порошенка»). Кучер виконав 78% обіцянок. У Демчака 71% відповідальності, у Мельничука – 71%. Усі вони дали відносно невелику кількість обіцянок і жодної поки що не провалили.

А от у кого з обіцянками не заладилось із самого початку, то це у партійця «Народого фронту» Віктора Романюка. З 13 обіцянок, зафіксованих «Словом і Ділом», він уже провалив 9. Виконав поки що лише 3.

Слідом за ним іде «радикал» Артем Вітко. З 25 обіцянок він уже не зміг виконати 16, при цьому виконав лише 3. Замикає трійку антилідерів Євген Дейдей. Рада пошкодувала молодого нардепа й не стала знімати з нього недоторканність, а, можливо, і дарма: він провалив 62% обіцянок. Здебільшого тому, що не ходив на засідання.

Детальніше про рейтинги відповідальності нових та старих депутатів Ради – в інфографіці «Слова і Діла». Дізнатися більше про учасників рейтингу і чим саме вони заслужили свої місця в ньому можна на сайті порталу в розділі «Політики».

Також у циклі матеріалів, присвячених завершенню VI сесії Верховної Ради

Як виконують обіцянки фракції і групи депутатів у Верховній Раді

Стало відомо, як виконують обіцянки позафракційні нардепи

Названо найбільш і найменш відповідальних депутатів парламентських фракцій

Як виконували обіцянки члени комітетів Верховної Ради. Частина перша

Як виконували обіцянки члени комітетів Верховної Ради. Частина друга

Як виконували обіцянки члени комітетів Верховної Ради. Частина третя

Як виконували обіцянки дообрані депутати?

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: