Як виконували обіцянки члени комітетів Верховної Ради: частина перша

Читать на русском

«Слово і Діло» публікує першу частину огляду найвідповідальніших і безвідповідальних депутатів за комітетами парламенту.

Зупинимося на п'ятьох найкращих і найгірших за кількістю виконаних обіцянок членах комітетів.

Антилідером списку є член комітету з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки Сергій Клюєв (позафракційний) – поки що в нього немає жодної виконаної обіцянки, зате провалених із надлишком – нардеп не дотримав 89% своїх обіцянок.

Вітко домагатиметься введення мораторію на продаж земліСказано 23 вересня 2014 р.Статус обіцянки: Виконано

Однак варто зазначити, що серед обіцянок Клюєва в парламенті 8-го скликання аналітики порталу не зафіксували жодного, що безпосередньо стосується діяльності його комітету.

Слідом за ним іде член комітету з питань фінансової політики і банківської діяльності Віктор Романюк (НФ), який не виконав 69% своїх обіцянок.

Третім у списку найбільш безвідповідальних опинився член комітету з питань аграрної політики та земельних відносин Артем Вітко (РПЛ) – він не виконав 64% своїх обіцянок. При цьому на словах Вітко виступив прихильником мораторію на продаж землі, й навіть у жовтні 2016 року підтримав його продовження на рік, але вже в лютому 2017 року він разом із 55 іншими депутатами подав до Конституційного суду подання про визнання заборони на продаж землі неконституційним.

На четвертому місці опинився член комітету з податкової і митної політики Павло Балога (позафракційний), 62% обіцянок якого виявилися не виконаними.

П'ятірку безвідповідальних замкнув член бюджетного комітету Олександр Пресман (група «Відродження») – в нього 58% провалених обіцянок.

Щодо найвідповідальніших членів комітетів, то потрібно зазначити, що серед них досить багато депутатів, які виконали понад 60% своїх обіцянок.

Цей список очолює член комітету з питань аграрної політики та аграрних відносин Микола Кучер (БПП), в активі якого є виконана обіцянка повертати частину отриманих від агрофірм податків до місцевих бюджетів громад, де вони орендують земельні ділянки.

На другому місці за рівнем відповідальності перебуває член комітету з фінансової політики і банківської діяльності Руслан Демчак (БПП). Із досягнень нардепа можна згадати виконану обіцянку домогтися зниження кількості податків для бізнесу.

На третє місце потрапив член відразу двох комітетів – бюджетного та спецкомісії з питань приватизації – Павло Унгурян (НФ), у якого 69% виконаних обіцянок. Зазначимо, що Унгурян виконав свою обіцянку посилити соціальний захист військовослужбовців та членів їхніх сімей.

Четверте місце посів член комітету з питань аграрної політики та земельних відносин Андрій Вадатурський (БПП), у якого в активі 65% виконаних обіцянок. Вадатурський був ініціатором кількох законопроектів, що стосуються децентралізації влади, земельних відносин та сільського господарства.

П'яте місце посідають відразу четверо депутатів, які виконали 64% своїх обіцянок, причому всі вони належать до фракції «Народного фронту», хоч і задіяні в різних комітетах. Це Вадим Сидорчук, Олександр Ксенжук, Микола Кадикало та Сергій Фаєрмарк.

Також у циклі матеріалів, присвячених завершенню VI сесії Верховної Ради:

Як виконують обіцянки фракції і групи депутатів у Верховній Раді

Стало відомо, як виконують обіцянки позафракційні нардепи

Названі найбільш та найменш відповідальні депутати парламентських фракцій

Як виконували обіцянки члени комітетів Верховної Ради. Частина друга

Як виконували обіцянки члени комітетів Верховної Ради. Частина третя

Як виконували обіцянки дообрані депутати?

Молодість чи досвід? Аналітики порівняли відповідальність нових і старих депутатів Ради

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: