Скільки обіцянок встигли виконати підозрювані нардепи?

Читать на русском

Орієнтовно з четверга, 13 липня, Верховна Рада стане до розгляду подань про зняття депутатської недоторканності та дозволу на притягнення до кримінальної відповідальності низки народних депутатів. Попередньо ГПУ внесла до парламенту 6 таких подань: по двох депутатах «Народного фронту» Максиму Полякову й Євгену Дейдею, члену БПП Бориславу Розенблату, «радикалу» Андрія Лозовому, одному з лідерів «Опоблоку» Михайлу Добкіну та Олесю Довгому, що нині входять до депутатської групи «Воля народу» (яка, до речі, за регламентом, має бути розпущена найближчим часом).

Розенблата і Полякова прокурори підозрюють у лобіюванні інтересів компанії, що пов’язана з видобутком бурштину в Україні. Як стверджують у НАБУ та САП, вони запропонували зміни до Податкового та Митного кодексу, які спростили б зазначеній компанії видобуток «сонячного каміння». В Антикорупційній прокуратурі порахували, що неправомірна вигода депутатів уже склала щонайменше 15 тис. дол.

Лозового підозрюють в ухиленні від сплати податків: за інформацією ГПУ, він за 2007-2015 роки знизив суму оподатковуваного доходу на 8,622 млн грн. також попався на декларуванні статків і Дейдей: йому ГПУ закидає незаконне збагачення: різниця між його офіційними доходами та придбаною власністю за 2009-2016 роки складає 4,95 млн грн.

Олесь ДовгийНародний депутат України

Довгому інкримінують зловживання службовим становищем на посаді секретаря Київради. За словами Юрія Луценка, у слідства є докази того, що, порушуючи регламент Київради, Довгий у 2007 році включив до її порядку денного питання про виведення земель заказника «Жуків острів» і зробив так, аби депутати проголосували за нього наосліп.

Так само на земельному питанні погорів Добкін: його ГПУ підозрює в земельних махінаціях на посаді міського голови Харкова. За інформацією слідчих, він змусив чиновників внести до вже зареєстрованого проекту рішення про виділення землі пункти, які раніше не розглядалися, а потім підписав рішення, вивівши таким чином із муніципальної власності 654 га землі.

Чи стане кожне з цих подань об’єктом розгляду в сесійній залі, поки неясно, проте вже зрозуміло, що останній пленарний тиждень буде гарячим і, ймовірно, багатим на сенсації. У спробах довести свою невинуватість напевне будуть задіяні й аргументи, що прямого стосунку до інкримінованих злочинів не мають. Зазначені нардепи – не перші, хто заявляє, що не боїться відповідальності й готові доводити свою невинуватість у суді, проте на ділі відмовлятися від депутатського імунітету здебільшого не поспішають, доводячи колегам по парламенту, що вони гідні користуватися цим привілеєм. «Слово і Діло» вирішило випередити можливі суперечки підозрюваних Генпрокуратурою депутатів і розповісти, хто з них як виконує власні обіцянки.

Максим Поляков

Найвідповідальнішим з усіх нардепів, що підпали під підозру ГПУ, на цю мить є Максим Поляков: із 38 обіцянок, зафіксованих «Словом і Ділом», 20 він виконав, забезпечивши собі таким чином 53-відсотковий рівень відповідальності. Це непоганий показник, із яким він входить до топ-50 найбільш відповідальних депутатів Ради.

Невиконаних обіцянок у Полякова наразі лише 7. Серед них зобов’язання звільнити начальника ГУНП Чернігівської області Едуарда Альохіна за кришування підкупу виборців, недопущення скасування чи скорочення субсидій малозабезпеченим громадянам на оплату комунальних послуг і сприяння в наданні житла сім’ям загиблих учасників АТО.

Що ж до списку виконаних обіцянок Полякова, там значиться підтримка законодавчих норм про медичне обслуговування й безкоштовне протезування учасників АТО, участ у боротьбі з корупцією на Одеській митниці, сприяння ремонту низки вулиць в Умані та модернізації школи й лікарні в селі Старі Бабани Черкаської області.

Михайло Добкін

По 37% обіцянок виконали на цю мить Михайло Добкін і Олесь Довгий. Почнемо з політичного «важковаговика» Добкіна.

Всього в його досьє 139 обіцянок. З них 51 він виконав і 72 провалив. До речі, за часткою невиконаних зобов’язань із усієї шістки нардепів, з яких можуть невдовзі зняти недоторканність, він є лідером антирейтингу: провалені цілих 52% обіцянок від загальної кількості.

Так, значна частина невиконаних обіцянок Добкіна належить до періоду його головування в Харківській міській та обласній адміністраціях. Наприклад, балотуючись у мери міста в 2016 році, він пообіцяв відкривати по 2 станції метро кожні 4 роки, але в підсумку в період роботи Михайло Добкіна на посаді міського голови жодна станція метро в Харкові так і не відкрилася. Хоча в грудні 2010-го була здана в експлуатацію стація «Олексіївська», але на той момент Добкін уже перейшов на роботу до обласної адміністрації.

Кожні 4 роки відкривати 2 станції метро у ХарковіСказано 30 січня 2006 р.Статус обіцянки: Не виконано

У 2012-му він пообіцяв до кінця року повністю очистити територію регіону від меланжу, проте на Складі ракетного пального Сухопутних військ у смт Шевченкове так і залишилось понад 2 тонни цієї небезпечної речовини. Також не вдалося йому на цій посаді запровадити єдиний проїзний квиток на всі види громадського транспорту.

У ранзі народного депутата Добкін також встиг провалили кілька обіцянок. Наприклад щодо затвердження національного плану відродження Донбасу, який «Опоблок» так і не подав, або про затвердження державної програми підтримки національних виробників у зв’язку з підписанням Угоди про асоціацію з ЄС (результат аналогічний).

Що ж до виконаних обіцянок політика, то найбільш значущі з них належать саме до періоду, коли він був мером Харкова й губернатором Харківської області. Так, у 2006 році він дотримав слова щодо скасування підвищення тарифів на квартплату, у 2012-му – продовжив програму іпотечного кредитування, а за рік – збільшив кількість соцпрацівників у регіоні і нарешті виконав обіцянку щодо очищення області від меланжу.

Олесь Довгий

Олесь Довгий, хоч і має той самий відсоток виконаних обіцянок, що й Добкін, насправді дав усього 20 обіцянок, із яких реалізував 7 і провалив 9. До останніх належать його обіцянки про непідвищення тарифів на ЖКП, відкриття в 2008 році 4 нових станцій метро та реєстрацію у Верховній Раді проекту закону про відкликання народного депутата.

До виконаних зобов’язань Довгого належить відновлення трансляцій сесій Київради, заснування фонду для навчання обдарованої молоді та звернення до голови регламентного комітету парламенту з проханням підтримати подання ГПУ про зняття з нього депутатської недоторканності. Від нападок Генпрокуратури Довгий, як стверджує він сам, готовий захищатися в суді.

Борислав Розенблат

У середині списку за рівнем відповідальності опинився Борислав Розенблат. Із 38 обіцянок, що зареєструвало «Слово і Діло», він спромігся виконати 10, тобто приблизно 26%. Провалених обіцянок у нардепа поки що лише три: щодо подачі в суд на житомирський осередок партії «Опозиційний блок» через поширення наклепу на БПП, щодо зміни норми спецрежиму ПДВ для аграріїв до початку сезонності та про про подачу в Раду законопроекту щодо обігу деревини.

Що стосується виконаних обіцянок Розенблата, найважливішими серед них є проведення місцевих виборів 2015 року за відкритими списками, запобігання незаконному будівництву в районі житомирської школи №30 та виділення з бюджету щонайменше 7 млн грн для придбання обладнання приймальним відділенням трьох міських лікарень Житомира.

Євген Дейдей

Небагатослівним депутатом виявився ще один фігурант «списків Луценка» Євген Дейдей. Новоспечений депутат, що до потрапляння в Раду був координатором батальйону міліції спеціального призначення «Київ-1», поки що дав усього 16 обіцянок, з яких виконав 3 – тобто 19%. При цьому провалити нардеп примудрився цілих 10 власних зобов’язань.

Так, йому не вдалося посприяти ані створенню НАБУ, ані забезпеченню медичного обслуговування учасників бойових дій, ані посиленню соціального захисту бійців АТО. А все тому, що під час голосування за відповідні законодавчі норми Дейдей був відсутній у парламенті.

Виконані обіцянки Дейдея такі: оновлення стратегії національної безпеки України, ухвалення нової Воєнної доктрини, збереження субсидій малозабезпеченим громадянам на оплату комунальних послуг, які він виконав шляхом голосування в Раді.

Андрій Лозовой

Найменший відсоток виконаних обіцянок із названої шістки депутатів – у «радикала» Андрія Лозового. Із 41 обіцянки, зафіксованої порталом «Слово і Діло», він виконав усього 7. При цьому 20 зобов’язань народного обранця – а це майже половина від загальної кількості – вже мають статус «не виконано».

Лозовой пообіцяв створити прозорий земельний кадастрСказано 23 вересня 2014 р.Статус обіцянки: Не виконано

Наприклад, він провалив передвиборчі обіцянку створити прозорий земельний кадастр і домогтися зменшення податків на заробітну плату, тому що, так само, як і Дейдей, був відсутній під час голосування за відповідні законопроекти в парламенті. Також нереалізованим залишився його намір створити тимчасову слідчу комісію з розслідування фактів присвоєння російськими бізнесменами українських активів.

Серед 7 виконаних обіцянок Лозового найбільш вагомими є законодавча підтримка реформи МВС, продовження мораторію на продаж сільськогосподарської землі та скасування рішення НКРЕКП щодо абонплати за газ.

Нагадаємо, у п’ятницю регламентний комітет Ради визнав обґрунтованим подання на зняття депутатської недоторканності з Борислава Розенблата.

Аліна Костюченко, за матеріалами «Слова і Діла»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: