Польща планує подвоїти експорт газу в Україну

Читать на русском
Основною перешкодою для експорту газу є слабка пропускна здатність, відповіддю на яку буде будівництво українсько-польського газового сполучення.

Польська нафтогазова компанія PGNiGі планує цього року подвоїти експорт газу порівняно з минулим, оскільки вважає український газовий ринок дуже перспективним.

Про це під час Другої польсько-української газової конференції у Варшаві заявив заступник голови PGNiG Мацей Возняк, повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на «Укрінформ».

«Минулий рік був переломним для нас, ми експортували в Україну 370 млн куб. газу... Цей рік буде кращим ніж попередній удвічі», - заявив Возняк.

За його словами, основною перешкодою для експорту газу є слабка пропускна здатність, відповіддю на яку буде будівництво українсько-польського газового сполучення.

Ситуацію на українському енергетичному ринку він назвав «дуже динамічною», оскільки на ньому є велика кількість трейдерів, а транзакції відбуваються на короткі проміжки часу. Водночас, він назвав це хорошою нагодою аби «підтягнути цей ринок ближче до Європи».

Возняк підкреслив: якщо газовий хаб буде збудовано до 2021 року, то з 2022 року в Україну зможе поступати газ з будь-якого напряму - Польщі, Норвегії, скраплений газ з LNG-терміналу на півночі РП тощо.

«Такий газовий хаб є потрібним якнайшвидше», - наголосив він.

Заступник голови PGNiG також підкреслив, що Україна має значні можливості для зберігання газу, і разом з польськими потужностями вони будуть невід'ємною частиною польсько-українського газового хабу. Утім, він додав, що польська сторона поки що не розглядає своєї фінансової участі у модернізації українських газосховищ.

У свою чергу заступник міністра енергії Польщі Міхал Куртика підкреслив, що Варшава розраховує на потреби українського ринку у контексті експорту скрапленого газу з LNG-терміналу в Свіноуйсцє (північний захід РП), потужності якого зараз розбудовуються.

У першому кварталі цього року российский «Газпром» поставив понад 1,1 млрд кубометрів газу на окуповані території Донецької і Луганської областей.

Також зазначимо, російська митниця почала вимагати від експортерів скрапленого газу в Україну позитивний висновок Федеральної служби з технічного та експортного контролю РФ.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: