Небезпечні афтершоки е-декларування

Читать на русском
Олександр Радчукполітолог

Поки українці й далі підраховують статки перших осіб держави, чиновників, нардепів та суддів, темою е-декларування зацікавилися закордонні журналісти. Оприлюднені багатства можновладців у одній із найбідніших країн Європи вочевидь стануть додатковим неприємним іміджевим ударом для всієї України.

Втім, поки що і західні, і російські ЗМІ в своїх матеріалах акцентують увагу на суттєвій диспропорції в надприбутках високопосадовців та занадто низьких доходах пересічних громадян України. Більш оптимістично до теми е-декларування поставилися саме західні політики, натомість у Росії цю тему поки ніяк не коментують. Вочевидь, прірва між статками російських можновладців та решти населення РФ більш вражаюча, тож поки що цю тему намагаються не зачіпати. Однак це не означає, що Кремль не збирається використати тему е-декларування в «гібридній» інформаційній війні з Україною.

Європейці в шоці

Попри вражаючі дані е-декларацій українських чиновників, ця тема, очікувано, не стала топ-новиною у всіх європейських ЗМІ. Видання деяких впливових європейських країн, таких як Франція та Іспанія, взагалі проігнорували тему казкових статків українських можновладців.

МЗС попросило Раду Європи оцінити е-декларуванняМіністерство іноземних справ України звернулося до Ради Європи за результатами проведення електронного декларування.

Найгостріше прокоментували результати першого етапу е-декларування в Україні ЗМІ Великобританії та Німеччини, не оминули тему в Нідерландах та Польщі. Аналізуючи реакцію українського суспільства на задекларовані статки чиновників та нардепів, британська The Guardian констатує, що загалом дані е-декларацій викликали очікуване обурення українців. «Також відчутним став гнів на надвеликі прояви багатства, в той час як тисячі українців у армії отримують низьку зарплату, ризикуючи своїм життям на передовій у війні із сепаратистами, яких підтримує Росія», – йдеться в матеріалі «Україна приголомшена величезними грошовими резервами політичної еліти, які стають надбанням громадськості».

Впливове британське видання ВВС у матеріалі «Величезні купи готівки українських посадовців оприлюднені суспільству під тиском реформ» акцентує свою увагу на готівкових заощадженнях українських чиновників, нардепів та суддів. «Впровадження цієї реформи є необхідним для Києва, щоб продовжувати користуватися підтримкою своїх західних партнерів», – не без іронічного підтексту констатували у виданні. Цікаво, що сама стаття красномовно ілюстрована: на одному з фото зображена вітальня будинку «Хонка» в Межигір’ї, яку супроводжує підпис «українці були вражені тією розкішшю, до якої був схильний екс-президент Віктор Янукович». На іншому фото британські журналісти ілюструють кричущу бідність на вулицях української столиці. Зокрема, на фото зображені безхатьки, які сплять на зупинці громадського транспорту.

Не надто вражаючою була реакція польських ЗМІ. Втім, нинішній глава «Укрзалізниці» Войцех Бальчун на своїй сторінці у Facebook розповів про шок більшості поляків від оприлюднених даних в е-деклараціях українських посадовців. «Польська інтернет-спільнота, як і українська, в шоці. Тільки якщо українська спільнота не може підібрати слів, то польська взагалі не може їх знайти, й це ще слабо сказано. Е-декларації українських можновладців бачать не лише в Україні. Щойно з Варшави й особисто відчув реакцію та настрої там. І не ризикнув би навіть приблизно переказувати враження поляків від задекларованих мільярдів у панчохах, приватних церков, антикваріату, годинників, автомобілів. Покажи мені свою е-декларацію і я скажу хто ти», – підкреслив Бальчун.

Попри шок від побаченого в е-деклараціях, загалом Представництво Євросоюзу в Україні оцінило процес е-декларування як «важливий етап у проведенні реформ у боротьбі з корупцією в Україні». «Ефективне використання системи електронного декларування є важливим інструментом для підвищення громадської підзвітності державних посадових осіб і суспільної довіри до них. Зусилля української влади для впровадження й підтримки системи, а також послідовне залучення громадянського суспільства має першорядне значення для досягнутого нині прогресу», – йдеться в заяві тимчасового повіреного Представництва ЄС в Україні Томаса Фреллесена.

У США очікують змін

Нещадними до даних е-декларацій українських чиновників були і провідні американські ЗМІ, і світові новинні агенції. В матеріалах були детально проаналізовані всі статки посадовців. Щире здивування американців, як і їхніх європейських колег, викликали захмарні за мірками США статки українських високопосадовців у готівкових коштах.

Чи означає е-декларування податкову амністію для е-декларантів: оцінка аналітикаФінансовий аналітик поділився міркуваннями щодо задекларованої суми в один трильйон гривень.

Натомість, впливова The Washington Post в кінці свого матеріалу про підсумки першого етапу декларування акцентує на тому, що система е-декларування була «розроблена відповідно до керівних принципів Агентства розвитку ПРООН». Автори статті наводять слова директора місії ПРООН в Україні Янтомаса Хімстри про те, що перший етап е-декларування хоча й важливий, проте не є визначальним. «Міжнародне співтовариство, в тому числі ООН, буде супроводжувати Україну й надалі на цьому шляху, тому що електронна декларація є лише першим кроком. Те, що потрібно буде зробити після цього, може бути ще складнішим», – спрогнозував Хімстра.

Загалом же у США очікують позитивних змін від першого етапу е-декларування, який щойно завершився в Україні. Так, у Державному департаменті США позитивно відзначили кількість декларацій, поданих українськими чиновниками, яка набагато перевищує очікування МВФ. «Ми високо цінуємо зусилля України в успішній реалізації системи електронного декларування, яка стала новаторським кроком вперед для забезпечення прозорості в процесі управління, а також у виконанні вимог пакета підтримки Міжнародного валютного фонду», – заявили в Держдепі. У США закликали український уряд не зупинятися на досягнутому та «розслідувати й притягати до відповідальності посадових осіб, які використовують свої посади для отримання фінансової вигоди».

Нові «гібридні» козирі для Росії

Пильно стежать за декларуванням українських чиновників і в сусідній Росії. Про завершення першого етапу е-декларування та про статки українських посадовців написали майже всі провідні російські ЗМІ.

Піар і ризики системи е-декларування. Оцінка експертаПоліттехнолог розповіла про ситуацію із системою е-декларування, прогалини запуску та реалізації продукту.

Щоправда, відвертого та вже звичного зловтішання з боку російських журналістів з приводу невтішних українських реалій не пролунало. Вочевидь, така неприємна тема про статки російських чиновників могла б стати справжнім землетрусом навіть для політично сонного російського суспільства. Насправді, попри всі вади української політики, саме е-декларування та майновий «камінг-аут» вітчизняних посадовців є яскравим свідченням початку тектонічних змін на краще в нашій країні. В Кремлі такого кроку бояться як вогню.

І водночас не зіграти на темі соціального розшарування та прірви між багатими можновладцями й бідними пересічними українцями для російської пропагандистської машини було б занадто недалекоглядно. В авторських колонках російських журналістів уже активно опрацьовується теза про те, що після Революції Гідності «нічого не змінилося», про те, що українським посадовцям відтепер доведеться нелегко під час перемовин з МВФ, а в пересічних громадян може увірватися терпець. Тож поки Кремль отримав серйозний козир, який може використовувати як додатковий аргумент в інформаційних кампаніях із дестабілізації ситуації всередині України.

«Імперія завдає удару у відповідь»

Втім, додаткового удару по впровадженню наступних етапів боротьби з корупцією в контексті е-декларування можуть завдати законодавчі новації народних депутатів. Схоже на те, що до кінця листопада, коли в ЄС ухвалюватимуть рішення щодо надання безвізового режиму для України, нардепи не так активно просуватимуть тему законодавчих змін до процесу е-декларування. Втім, суспільний розголос задекларованого майна таки їм відчутно дошкуляє, чим спричиняє неусвідомлене бажання комусь помститися.

У Нацраді реформ хочуть запровадити «нульові» декларації для всіх українцівУ Національній раді реформ хочуть запровадити нульові електронні декларації для всіх українських громадян.

Так, ще напередодні завершення першого етапу подання е-декларацій позафракційний нардеп Юрій Дерев’янко, який також оприлюднив чималі статки, підготував законопроект №5318 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розширення сфери фінансового контролю та врегулювання окремих питань застосування антикорупційних механізмів». В ньому автор пропонує поширити механізм фінансового контролю на всіх громадських активістів, які ставлять собі за мету боротьбу з корупцією та отримують на реалізацію цих проектів кошти міжнародних партнерів.

Зокрема, «суб'єктами, на яких поширюється дія закону, визнаються всі без винятку фізичні особи, які: 1) отримують кошти, майно в рамках реалізації в Україні програм (проектів) міжнародної технічної або іншої, в тому числі безповоротної, допомоги у сфері запобігання, протидії корупції, або виконують роботи, надають послуги, фінансування (оплата) яких здійснюється безпосередньо або через третіх осіб за рахунок такої допомоги; 2) є керівниками або входять до складу вищого органу управління, інших органів управління громадських об’єднань, інших непідприємницьких товариств, що здійснюють діяльність, пов’язану із запобіганням, протидією корупції та/або беруть участь, залучаються до здійснення заходів, пов’язаних із запобіганням, протидією корупції (пункт 4 статті 3 закону в редакції проекту)».

Однак найцікавіше те, що законопроект пройшов процедуру розгляду в комітеті лише за 4 дні й вже цього тижня може бути внесений до порядку денного голосувань парламенту.

Схоже на те, що посадовці й досі ведуть боротьбу за непублічність свого фінансового становища й залишати її не мають наміру.

Олександр Радчук, спеціально для «Слова і Діла»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: