Піар і ризики системи е-декларування. Оцінка експерта

Читать на русском
Катерина Одарченкополіттехнолог

Питання електронного декларування в Україні саме по собі достатньо популістське.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловила політтехнолог, засновник компанії SIC Group Ukrainе Катерина Одарченко, аналізуючи інформацію про проведення великої наради щодо внесення змін в систему е-декларування.

«Якщо дивитися на виконання, то ключовим виконавцем замовлення з написання системи електронного декларування була не відома зі світовим досвідом IT-компанія, яка продукує якісний продукт, як, приміром, PayPal, а звичайне українське ТОВ, яке в принципі не могло такий продукт написати якісно, тому що професійний ринок невеликий, і технічні складнощі виконання тих чи інших дій природні», - розмірковує Одарченко.

При цьому, будь-який технічний продукт, навіть якщо він замовлений у професіоналів-американців, вимагає тривалого часу тестування.

Окрім цього, зауважила експерт, форма подачі даних дуже важлива. У Європі вона не є повністю відкритою.

Що декларують держслужбовці європейських країн«Слово і Діло» представляє інфографіку норм законодавства різних країн щодо порогів декларування.

«Приміром зазначено в декларації: 5 тис. дол. та квартира 80 кв. м. Виглядає так, що начебто реєстр не відкритий, але при цьому можуть відкрити подібний реєстр права власності та побачити, що квартира на 80 кв. м розташована за такою адресою. Відповідно, якщо є певний кеш, то його можуть зберігати вдома. Ці побоювання не з приводу ключових держпідприємців чи міністрів, а якраз із приводу другої хвилі е-декларування: місцевих чиновників, тих, хто за життя накопичив якусь суму», - пояснює політтехнолог.

З точки зору зростання бандитизму та втрати державою монополії на захист, а також враховуючи, що рівень злочинності останнім часом суттєво зріс, ці зауваження варто було би врахувати.

«Проблема в тому, що прогалини та зауваження до системи не потрібно обговорювати з позиції «зради», а з точки зору аналітики та європейських практик. У нас будь-яке обговорення — мітинг», - резюмувала Одарченко.

Як повідомляється, електронні декларації поки що подали лише близько 5 тис. топ-чиновників. Кінцевий строк подачі – 31 жовтня 2016 року.

Нагадаємо, Президент України ще влітку запевняв, що запуск системи е-декларування – це революційний крок, який назавжди змінить систему держслужби.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: