НАЗК: за «жарти» та неправдиві декларації штрафуватимуть

Читать на русском
Чиновників і депутатів притягнуть до адміністративної відповідальності та штрафуватимуть за неправдиві дані або жарти в електронних деклараціях.
Руслан РадецькийФото: hromadskeradio.org

Чиновників і депутатів притягнуть до адміністративної відповідальності та штрафуватимуть за неправдиві дані або жарти в електронних деклараціях.

Про це заявив заступник голови Нацагентства з питань запобігання корупції (НАПК) Руслан Радецький, повідомляє «112 канал».

За зазначені у декларації недостовірні відомості про майно понад 345 тис. грн настає кримінальна відповідальність, а також штраф 43-51 тис. грн або позбавлення волі до 2 років.

«Тут необхідно, щоб був умисел, що суб'єкт декларування навмисне не надав цю інформацію в електронній декларації», – пояснив Радецький.

За обман на рівні 138-345 тис. грн – настає адміністративний штраф, стягується 17-43 тис. грн.

У НАЗК пояснили, чому сайт працює нестабільноУ Національному агентстві з питань запобігання корупції розповіли, чому їхній сайт працює з проблемами.

«Несвоєчасна декларація без поважних причин тягне за собою накладення штрафу 50-100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, це 850-1700 грн. Неповідомлення або несвоєчасне повідомлення про відкриття валютного рахунку в установі банку або про суттєві зміни в майновому стані також тягне за собою накладення штрафу 100-200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, це 1700-3400 грн», – розповів Радецький.

Після завершення кампанії е-декларування в НАПК заявили, що депутати, котрі «пожартували» мають внести зміни у свої декларації протягом семи днів.

«Законодавство не передбачає таких жартів і в разі підтвердження таких фактів вони будуть притягнуті до відповідальності», – уточнив заступник глави НАПК.

Нагадаємо, народний депутат Сергій Мельничук у своїй декларації про доходи вказав, що у нього є 1 трильйон гривень готівкою, що становить 39,1 млрд доларів США. Пізніше він пояснив, що таким чином хотів привернути увагу до корупції в Україні.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: