Обіцянки країни чудес. Як працює народний депутат Юрій Береза

Читать на русском
Нардеп Береза виконав 46 відсотків своїх обіцянок. І незалежно від того, скільки завірень встигне виконати Юрій Береза, він уже пообіцяв, що піде на наступні парламентські вибори.

За рік до виборів час підбити підсумки роботи Верховної Ради VIII скликання й подивитись, як кожен окремо взятий народний депутат виконував те, що пообіцяв перед виборами, а також під час каденції. Щодня «Слово і Діло» аналізуватиме рівень відповідальності двох народних обранців, поки не пройдеться всім списком парламентарів. Причому рівень відповідальності нардепів наш портал відстежує з моменту їх вступу на посаду. Сьогодні ми розбирались, як працює Юрій Береза (фракція «Народного фронту»).

Депутатський мандат командир батальйону «Дніпро-1» Юрій Береза отримав 27 листопада 2014 року. За час каденції він дав 37 обіцянок, з яких 17 виконав, а 12 – провалив. Ще 8 запевнень Береза втілить або провалить протягом року. Зараз нардеп виконав 46% своїх обіцянок.

Більшість запевнень Берези стосуються військових проблем та оборони країни. Ще під час передвиборчих перегонів Береза відзначився кількома популістськими обіцянками, що ми зафіксували як невиконані.

Так, він пообіцяв відновлення ядерної зброї в Україні, зазначивши, що це буде пріоритетним напрямком його законотворчої діяльності у Верховній Раді. Навряд чи комбат не знав про без'ядерний статус нашої держави, коли давав запевнення.

Також він стверджував, що в новій Верховній Раді буде створене міжфракційне депутатське об'єднання, до якого увійдуть усі, хто мав чи має стосунок до війни на сході – як військові, так і волонтери.

«Незважаючи на те, що ми в різних партіях, ми створимо міжфракційне об'єднання військових, які пройшли схід», – заявив Береза і не виконав обіцянку.

Береза обіцяє відновити ядерне озброєнняСказано 24 жовтня 2014 р.Статус обіцянки: Не виконано

Не надав Береза свідчення щодо Іловайського котла керівнику військової прокуратури Анатолію Матіосу, хоча обіцяв зробити це «найближчими днями» після традегії. Нагадаємо, наприкінці серпня 2014 року сили АТО потрапили в оточення російських військових формувань. Ця подія стала найжорстокішою поразкою українських сил за весь час військових дій на сході України. Досі не встановлені остаточні офіційні дані про кількість загиблих, поранених і взятих у полон українських військових.

Проте Березі вдалося домогтися того, щоб слідча комісія Верховної Ради щодо Іловайська була переформатована в Комісію з питань усіх подій на сході. Не лише з приводу Іловайської трагедії, а й щодо 32-го, 31-го блокпостів, збитого літака в Луганському аеропорту та інших обставин.

Також нардеп виконав свою передвиборчу програмну обіцянку – сприяти в наданні необхідного медичного обслуговування учасників бойових дій. Він підтримав законопроект про підвищення соціального захисту учасників бойових дій. Учасники АТО отримали право на понад 20 різних видів пільг, серед яких безоплатне отримання ліків, лікарських засобів, імунобіологічних препаратів та виробів медичного призначення за рецептами лікарів, а також першочергове безкоштовне зубопротезування та санаторно-курортне лікування.

Оскільки депутат голосував за кілька законопроектів, якими надається державна допомога в придбанні житла сім'ям загиблих під час проведення АТО, то він виконав свою програмну обіцянку на цю тему.

Нардеп під час прямого ефіру на одному з каналів, дізнавшись, що на будівництво бригадного табору на полігоні «Широкий Лан» у Миколаївській області ще в березні 2017 року було виділено 370 мільйонів гривень, пообіцяв наступного дня підготувати депутатський запит щодо використання цих коштів.

«Це буде запит. Я просто вперше чую цю інформацію. Я, мабуть, не те що пропустив, але ... я вам гарантую, що завтра буде запит», – пообіцяв Юрій Береза.

Однак замість запиту Береза надіслав депутатське звернення на ім'я головного військового прокурора України Анатолія Матіоса та начальника Генерального штабу України Віктора Муженка. Але якщо звернення – це пропозиція народного депутата, щоб йому надали офіційне роз'яснення з питання, то депутатський запит – це вимога надати офіційну відповідь, подається він у письмовій формі й розглядається на засіданні Верховної Ради України.

За рік до нових виборів Березі потрібно встигнути виконати ще 8 обіцянок, серед яких залишилися й передвиборчі наміри. Він збирався домогтися залучення міжнародних організацій і донорів до відновлення територій держави, які постраждали від агресії. Також Береза мав намір сприяти реформуванню армії та інших структур сектору безпеки та оборони. Він підтримав держбюджет-2017, який передбачав витрати оборонного відомства в розмірі 55,5 млрд грн, або 2,45% ВВП.

Ще під час виборчої кампанії комбат Юрій Береза пообіцяв, що в разі початку гострих бойових дій піде воювати. І незалежно від того, скільки обіцянок встигне виконати нардеп, він уже пообіцяв, що балотуватиметься від П'ятихатського району Дніпропетровської області на майбутніх виборах до Верховної Ради.

Подивитись, як виконують свої обіцянки інші нардепи, про яких ми писали раніше, можна в рубриці «Рік до виборів». Читайте, зокрема, як працюють:

Андрій Білецький;

Володимир Шкварилюк;

Борислав Береза;

Сергій Березенко;

Володимир Бандуров;

Юрій Шухевич;

Ігор Шурма;

Тарас Батенко;

Павло Балога;

Андрій Шинькович.

Ви можете також перевірити кількість обіцянок та якість їх виконання будь-яким політиком, скориставшись нашою відеоінструкцією.

Усі обіцянки чинних народних депутатів уже проаналізовані за методологією «Слова і Діла». Прочитати аналіз кожної обіцянки будь-якого нардепа можна в рубриці «Верховна Рада» в розділі «Політики».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: