Ахметов готується до захоплення низки обленерго – Лещенко

Читать на русском
Ахметов готується до остаточної консолідації Дніпроенерго, Західенерго, а також Донецькобленерго, Дніпробленерго, Київенерго та Крименерго.
Ринат Ахметов

Рінат Ахметов планує повністю консолідувати акції чотирьох обленерго та двох компаній теплової генерації в своїй власності.

Про це пише «Українська Правда», посилаючись на народного депутата від фракції «Блоку Петра Порошенка» Сергія Лещенка, повідомляє «Слово і Діло».

«На початку квітня в газеті «Цінні папери України» опублікували шість оголошень про проведення зборів акціонерів на шести підприємствах енергетичної галузі. Чотири з них – це обленерго, ще два – компанії енергогенерації, тобто теплові електростанції», – сказав Лещенко.

За його словами, Ахметов готується до остаточної консолідації «Дніпроенерго», «Західенерго», а також «Донецькобленерго», «Дніпробленерго», «Київенерго» та «Крименерго». Відзначимо, що у всіх цих компаніях Рінат Ахметов володіє контрольними пакетами акцій, а блокуючі пакети (25%) належать державі.

Згідно з інформацією вісника «Цінні папери України», збори акціонерів на цих об'єктах пройдуть з 18 квітня по 25 квітня. На порядку денному зборів на всіх підприємствах стоїть всього один пункт: зміна типу та найменування товариства. На сьогоднішній день це публічні акціонерні суспільства але їх будуть перетворювати на приватні акціонерні товариства.

«Якщо вони стануть приватними акціонерними товариствами, то в разі приватизації цих підприємств, приватизації державної частки право пріоритетного викупу цих 25% акцій з'явиться в Ріната Ахметова», – пояснив народний депутат.

В такому разі не потрібно проводити приватизаційний конкурс та аукціон, оскільки закон про акціонерні товариства говорить, що акціонер приватного акціонерного товариства має пріоритетне право в купівлі інших акцій.

Повернення Донбасу: про що влада домовляється за лаштунками мирного плану?Політичний оглядач Олександр Радчук розмірковє про те, які підстави мають чутки про призначення главами окремих районів Донбасу Ріната Ахметова та Юрія Бойка, а також про те, до яких наслідків це призведе.

«Оцінювача призначатиме Фонд державного майна, в якому віднедавна заступником керівника працює помічник Ігоря Кононенка», – підкреслив Сергій Лещенко.

Як повідомлялося раніше, міністр енергетики та вугільної промисловості України Володимир Демчишин запропонував на законодавчому рівні запровадити принцип Drag-along при приватизації блокуючих пакетів компаній, що генерують електрику, який можна використовувати у відчуженні генеруючого підприємства «Західенерго» в його власника (холдинг ДТЕК Ріната Ахматова).

Нагадаємо, що раніше з'явилася інформація про можливе призначення Юрія Бойка та Ріната Ахметова очільниками окремих районів Донецької та Луганської областей.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: