Російські активи: скільки коштів та в яких країнах заморожено

Читать на русском

Країни Заходу після повномасштабного вторгнення заморозили сотні мільярдів російських активів – як суверенних, так і приватних. Але через два з лишком роки досі немає рішення, що з ними робити, серед варіантів: передати Україні доходи від заблокованих активів, конфіскувати самі активи та витратити їх на відновлення України та відшкодування збитків чи військову допомогу. Останнім часом дискусія щодо долі активів активізувалася. У Євросоюзі готують законодавство, щоб Україна почала отримувати від них прибутки для купівлі озброєння. А в США ухвалили законопроєкт, який дозволяє президенту вилучити заблоковані кошти на користь України. «Слово і діло» розібралося, скільки коштів росії та росіян заморожено у різних країнах.

Загалом на Заході, переважно в європейських країнах, заморожено близько 300 мільярдів доларів суверенних російських активів.

Найбільше коштів зберігається у міжнародному депозитарії Euroclear у Бельгії – 191 млрд євро. Ці заморожені російські активи і приносять прибуток, який хочуть віддати Україні: наприклад, за 2023 рік прибуток склав 4,4 млрд євро.

Крім того, кілька мільярдів заблоковано у депозитарії Clearstream у Люксембурзі.

У Великій Британії заморожено приблизно 30 млрд євро російських активів. Нещодавно у Британії заявили, що готові дати Україні всі активи російського Центрального банку у позику за умови, що росія після війни виплатить репарації. Також у країні заморожено приватні активи російських осіб на загальну суму близько 20 млрд.

У Франції заблоковано 19 млрд євро російських активів. Крім того, країна блокувала приватні активи росіян – особисті рахунки, об'єкти нерухомості та яхти.

У США заблоковано близько 7 млрд євро російських активів і стільки ж – у Швейцарії (плюс 5 млрд приватних коштів).

У Німеччині заблоковано активи на суму 5 млрд євро (точно невідомо, йдеться про суверенні чи приватні). Австралія заморозила ще 5 мільярдів євро активів.

Італія заморозила 2 млрд євро російських олігархів – кошти на рахунках, автомобілі, нерухомість, яхти. У Польщі заморожено мільярд євро російських олігархів.

Нагадаємо, у березні Жозеп Боррель запропонував країнам Євросоюзу використати 90% прибутку від заморожених російських активів для військової допомоги Україні.

Також у ЄС обговорюють використання 300 млрд активів як застави для надання кредитів Україні.

Парламентська асамблея Ради Європи ухвалила резолюцію із закликом вилучити заморожені російські активи та використати їх для відновлення України.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: