«Центренерго» може заробляти 1 млрд гривень на рік – експерт

Читать на русском
Вперше за тривалий час ПАТ Центренерго почало приносити прибуток, відповідно, про приватизацію компанії не може бути й мови.
Віталій Кропачов

За 9 місяців минулого року ПАТ «Центренерго» отримала 240 млн грн збитків. Із приходом нинішнього керівника лише за перші три місяці 2016 року компанія отримала 22 млн грн прибутку.

Такі дані в ефірі каналу «112 Україна» озвучив експерт енергетичного ринку Віталій Кропачов, інформує «Слово і Діло».

При цьому він зазначив, що як тільки з'явилися дані про реальні заробітки компанії, відразу ж виникло питання зміни її керівника. «До цього часу такого питання в МЕРТ не було. Питання: хто хоче змінити менеджера? Тим більше, за моєю інсайдерською інформацією, хочуть привести конкурсантів, які нібито проходять, із російським паспортом», – заявив Кропачов.

У Фонді держмайна підтвердили, що конкурс на призначення директора «Центренерго» зараз проводити не можнаПід час проведення конкурсу щодо призначення керівника «Центренерго» потрібно було звернути більше уваги на питання приватизації.

Експерт пов'язує галас навколо конкурсу з обрання нового директора «Центренерго» з тим, що на сьогоднішній день існує профіцит на ринку енергетики. «І коли компанія почала працювати на порядок вище всіх інших і почала приносити прибуток, відразу постало питання – вона стала заважати. Значить, хтось діє в інтересах когось», – зазначив він.

«Я б порекомендував НАБУ перевірити діяльність МЕРТ. У чиїх інтересах це відбувається. Я впевнений, що, скоріш за все, якщо це робилося під російську компанію, то розглядається як ринок російський. Вугілля там дешевше. Але ринок там стагнує. Скоріш за все, програма така – завезти сюди російське вугілля», – аналізує експерт.

Резюмуючи, Кропачов підкреслив, що виступає категорично проти приватизації будь-якого держпідприємства, яке приносить прибуток, в тому числі й «Центренерго». «Чомусь в інших держпідприємствах, але зі 100% часткою держави, конкурси не проводять», – додав він.

Нагадаємо, 8 квітня Окружний адмінсуд Києва задовольнив позов фізичної особи про порушення законодавства при проведенні конкурсного відбору на посаду керівника ВАТ «Центренерго». Пізніше в ЗМІ з'явилася інформація про те, що на посаду керівника державної енергокомпанії намагалися призначити пана Фаворова – громадянина з російським паспортом, колишнього співробітника корпорації ДТЕК Ріната Ахметова.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: