Нардеп розповів, які правки до законопроєкту про мобілізацію пропонує врахувати комітет

Комітет Верховної ради з питань нацбезпеки та оборони запропонував врахувати низку правок до законопроєкту про зміну правил мобілізації, військового обліку та служби.

Подробиці розповів нардеп Олексій Гончаренко.

Пропонуються такі правки:

  • надання відстрочки претендентам на освіту за умови її послідовного здобуття без урахування спеціальності (професії);
  • надання відстрочки особам, зарахованим на навчання до інтернатури;
  • надання відстрочки від мобілізації для вчених та викладачів за умови, що вони працюють за основним місцем роботи не менше ніж на 0,75 ставки (а не на повну ставку);
  • виключити вручення повісток через електронну пошту;
  • запровадити підставу для звільнення з військової служби військовослужбовців, родичі яких загинули за участю АТО;
  • скоротити терміни звільнення строковиків.

Крім того, раніше Гончаренко повідомив, що Міністерство оборони погоджується зберегти відстрочку від мобілізації для всіх осіб з інвалідністю (включно з ІІІ групою).

Нагадаємо, «Слово і діло» писало, які нововведення пропонуються в урядовому законопроєкті щодо зміни правил мобілізації, військового обліку та служби. Крім того, у парламенті зареєстровані також альтернативні ініціативи, їх порівняння – на інфографіці.

В оборонному комітеті прогнозують, що деякі норми урядового законопроєкту про мобілізацію будуть суттєво змінені під час розгляду у Раді.

Остаточного рішення щодо законопроєкту комітет ще не ухвалив, тому сьогодні, 10 січня, документ ще не буде винесений на голосування до зали.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО