Заблоковані майже 4 тис. вантажівок: яка ситуація на кордоні з Польщею

Станом на ранок п'ятниці, 22 грудня, у чергах на кордоні з Польщею на вʼїзд до України очікують близько 3900 вантажівок, 1700 з них - на пункті пропуску «Ягодин».

Про це повідомив речник Державної прикордонної служби України Андрій Демченко в ефірі телемарафону.

«На жаль, блокування продовжується. На певний час розблокувався напрямок пункту пропуску «Ягодин». Проте з 18 грудня блокування поновилися, фактично зараз знову заблоковані чотири напрямки – Ягодин, Рава-Руська, Краківець та Шегині», - зазначив він.

Згідно з його словами, станом на ранок 22 грудня, в чергах на території Польщі в бік України, за інформацією польської сторони, перебуває 3900 вантажних транспортних засобів, які очікують на можливість перетину кордону в бік України.

Демченко повідомив, що найбільше вантажівок стоять у чергах на пункті пропуску «Ягодин» - понад 1700.

«Певний рух, звісно, йде на всіх цих чотирьох напрямках, але він у рази менший, ніж це було до початку блокування», - додав речник ДПСУ.

Він зазначив, що найменший рух на найбільшому інфраструктурному об'єкті і напрямку - пункті пропуску «Ягодин - Дорогуськ», за добу там перетнули кордон близько 170 вантажівок в обидва боки, «з яких тільки десь 30 у напрямку Польщі, решта в напрямку України».

Стосовно решти пропускних пунктів на кордоні України з Угорщиною та Словаччиною Демченко поінформував, що рух вантажного транспорту там не блокується.

Проте він підкреслив, що на цих пунктах перетину є черги, адже через дії польських перевізників «водії обирають для себе інші напрямки, де вони б могли перетнути швидше кордон».

«У чергах на пункті пропуску «Ужгород», станом на ранок, перебуває майже 400 вантажних транспортних засобів. Понад 700 вантажівок маємо в напрямку пункту пропуску «Тиса» на кордоні з Угорщиною. Останнім часом зросли черги і на румунському кордоні, на напрямку пункту пропуску «Порубне». Станом на ранок, в чергах перебувають 900 вантажних транспортних засобів, які очікують на перетин кордону. Рух іде, але, звісно, черги є», - резюмував Демченко.

Нагадаємо, що блокада польського кордону розпочалася з 6 листопада.

У суботу, 16 грудня, на кордоні з Польщею помер ще один український далекобійник - йому раптово стало зле у черзі на пункті пропуску «Краківець — Корчова».

Згодом у Польщі перевізники анонсували проведення нової акції протесту на кордоні з Україною.

Інші новини про блокаду: у Нацбанку оцінили втрати України від неї.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО