У НБУ оцінили втрати України від блокади західних кордонів

Читать на русском
Втрати України від блокади вантажівок на західному кордоні, за оцінкою НБУ, сягають 1,5 млрд доларів за два місяці.
Фото: AFP

Скорочення обсягу зовнішньої торгівлі через блокаду вантажівок на західному кордоні України може становити 1,5 млрд доларів. У листопаді скорочення склало 860 млн доларів, у грудні – 620 млн доларів.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на відповідь Національного банку на запит.

Страйк перевізників: хто та чому блокує проїзд вантажівок через український кордонПольські перевізники блокують рух вантажівок через кордон із Україною, до них можуть приєднатися словацькі колеги. Хто ініціював акцію та які вимоги.

«За оцінками НБУ, блокада окремих наземних пунктів пропуску через західні кордони України зумовила втрати експорту в листопаді в сумі 160 млн доларів та зниження імпорту на 700 млн доларів», – повідомили в Нацбанку.

У листопаді втрати імпорту вдалося частково компенсувати завдяки нарощуванню постачань іншими шляхами, зокрема залізницею, а втрати експорту – завдяки нарощуванню постачань через новий морський коридор.

Ці ж заходи, а також певне послаблення блокади кордону в другій половині грудня, дозволили зменшити оцінки подальших втрат експорту до 120 млн доларів на місяць, а імпорту – до 500 млн доларів на місяць, зазначили в НБУ.

Нагадаємо, страйк польських перевізників на кордоні розпочався 6 листопада. Періодично до них приєднуються перевізники Словаччини. Серед їхніх вимог – скасування «транспортного безвізу» між Україною та Євросоюзом.

При цьому через протести на польському кордоні організації, які надають військову допомогу ЗСУ, стикаються із затримками постачання критично важливих товарів.

11 грудня Україна та Польща домовилися про розблокування найбільшого пункту пропуску на кордоні двох держав – «Ягодин-Дорогуськ». Але вже 18-го числа блокада відновилася.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: