Вибух у лікарні у Газі був викликаний ракетою, а не ізраїльським авіаударом – розслідування CNN

Вибух у лікарні Аль-Ахлі у Секторі Газа став результатом падіння частини ракети, випущеної з території анклаву, а не авіаудару Ізраїлю.

Це результати розслідування телеканалу CNN, журналісти якого проаналізували доступні фото та відеоматеріали з місця події. Зазначається, що висновки не можуть бути остаточними без доступу до місця інциденту та збору доказів.

Усі опитані CNN експерти зі зброї та вибухових речовин вважають, що наявні докази не відповідають результату ізраїльського авіаудару.

Журналісти, зокрема, дослідили відео телеканалу «Аль-Джазіра», на якому відео, як ракета, випущена із Сектору Газа, рухалася висхідною траєкторією, а потім змінила напрямок і вибухнула, залишивши коротку яскраву смугу світла в нічному небі. За кілька хвилин на землі видно два вибухи, зокрема в лікарні Аль-Ахлі.

Перевіривши положення камери, CNN зміг визначити, що ракета була випущена з району на південь від міста Газа.

«Я вважаю, ось що сталося – ракета вийшла з ладу і не впала цілою. Мабуть, вона з якоїсь причини розвалилася у повітрі, і корпус ракети врізався в автостоянку. Там залишки палива спалахнули і спалахнули автомобілі та інше паливо на території лікарні, що викликало великий вибух», – прокоментував європейський експерт з ракет Маркус Шиллер.

Полковник ВПС США у відставці Седрік Лейтон, колишній заступник директора Агентства національної безпеки США та військовий аналітик, сказав, що вибух у повітрі відповідає вибуху несправної ракети.

Крім того, вісім експертів, які переглянули записи з місця події, погодилися з тим, що невеликий розмір кратера та великі поверхневі пошкодження не відповідають наслідкам удару авіаційною бомбою.

«Навіть найменша авіабомба залишає 3-метрову вирву», – зазначив колишній аналітик військової розвідки та слідчий ООН з воєнних злочинів Марк Гарласко.

Британський експерт зі зброї Кріс Кобб-Сміт також зазначив, що кратер на місці інциденту є недостатньо великим, щоб відповідати типу бомби, які Ізраїль використовує в цьому регіоні. За його словами, сліди більш характерні для ракетного удару.

Нагадаємо, 17 жовтня у секторі Газа під удар потрапила лікарня. Повідомлялося, що «загинули кілька сотень людей», але у європейській розвідці заявили, що ХАМАС значно завищив кількість жертв.

18 вересня ЦАХАЛ представив результати розслідування, щоб довести свою непричетність до атаки. В армії Ізраїлю заявили, що причиною вибуху в лікарні став невдалий запуск ракети «Ісламським джихадом».

Усього, за даними Ізраїлю, понад 550 ракет ХАМАС впали в Секторі Газа під час невдалих запусків.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО