Зеленський не обговорював із Білим домом витік секретних документів – дізнався про нього з новин

Президент України Володимир Зеленський не обговорював із Білим домом витік секретних документів американської розвідки.

В інтерв'ю The Washington Post він сказав, що дізнався про нього, як і всі інші, — із новин.

«Я не отримував інформації ні від Білого дому, ні від Пентагону наперед. У нас не було такої інформації. Особисто я цього не робив. Це безперечно погана історія. Нам це невигідно. Це невигідно для репутації Білого дому і я вважаю, що це невигідно для репутації Сполучених Штатів», – сказав президент.

Видання нагадує, що в злитих документах, зокрема, були свідчення того, що США шпигують за високопоставленими українськими чиновниками, включаючи Зеленського.

На питання, чи це не призвело до послаблення довіри між країнами, Зеленський відповів: «Я не можу ризикувати нашою державою». За його словами, особисті почуття не варті потенційної шкоди американській підтримці України.

«Там, де я можу говорити відверто, це роблю. Але є найвищі ризики. Якби це була моя війна проти путіна, і нас було двоє на полі бою, я сказав би всім, що я про них думаю. Але тут історія трохи інша», – сказав Зеленський.

Загалом, коментуючи витік, президент назвав його «телешоу», яке може зацікавити людей, але в результаті допомагає росії. «Для нас усе, що так чи інакше наперед інформує нашого ворога, для нас однозначно мінус. Я не бачу тут жодних переваг», – наголосив він.

Зеленський також відмовився підтвердити або спростувати інформацію, що міститься в злитих документах: «Будь ласка, перестань грати зі мною в ігри. Я президент країни, яка перебуває у стані війни».

Видання з посиланням на американського чиновника повідомляє, що держсекретар Ентоні Блінкен обговорював витік документів із Дмитром Кулебою.

За інформацією WP, витік «викликав тертя між Україною та США»: нездатність Вашингтона захистити конфіденційну інформацію може призвести до того, що Київ ділитиметься меншим обсягом розвідданих, зазначили деякі українські офіційні особи.

Нагадаємо, на початку квітня стало відомо, що у США розслідують витік секретних документів. У них, зокрема, йшлося про плани США та НАТО щодо нарощування можливостей української армії перед контрнаступом.

13 квітня у США заарештували підозрюваного в оприлюдненні секретних документів Пентагону.

У документах, які потрапили до мережі, зокрема, перераховано чотири непередбачені події, які можуть кардинально вплинути на перебіг війни в Україні.

Крім того, в них нібито йдеться, що за оцінкою США війна між росією та Україною затягнеться до 2024 року, проте жодна зі сторін не досягне перемоги.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО