Росіяни створюють ілюзію того, що все пропало, а самі заводять до Херсона нові підрозділи – Буданов

Командувач Сергій Суровікін готує основу для здачі Херсона, на випадок, якщо буде ухвалено таке рішення, або окупантів виб'ють із міста. Але російська армія не тікає із Херсона.

Про це в інтерв'ю «Українській правді» заявив голова української розвідки Кирило Буданов.

«В багатьох аспектах це інформаційна операція і маніпуляція. Є певні факти. Наприклад, виводять «Промсвязьбанк», інші фінансові структури, які росіяни туди завели. Причому як виводять – вивозять готівку, сервери, так звану окупаційну владу, переводять – саме переводять – всіх неходячих, важко поранених вивозять, намагаються якнайшвидше виписувати з лікарень тих, хто може ходити, і проводять цю шалену інформаційну кампанію, що «ми дбаємо про людей» і тому подібне. Тобто створюють ілюзію того, що все пропало. А разом з тим вони навпаки заводять туди нові військові підрозділи та готують вулиці міста до оборони», – розповів Буданов.

Якщо ЗСУ візьмуть контроль хоча б над Каховською дамбою, росіяни мають дуже швидко приймати рішення, додав він: «Або дуже-дуже швидко залишати місто і виходити, або вони ризикують опинитися в тій ситуації, в якій раніше опинилися наші підрозділи в Маріуполі. Ситуація дещо інша, але концептуально буде дуже схожою».

Глава ГУР підтвердив, що Каховську дамбу було частково заміновано ще у квітні. За його словами, щоб підірвати дамбу повністю, окупанти не провели відповідні роботи – мінування проведено лише для часткової руйнації.

«Якщо зруйнувати повністю: запустять зараз всі ракети, що є, закладуть купу вибухівки, якось спробують це зробити – що вони отримають? Вони отримають суцільне затоплення лівобережжя Херсонщини. Вони втратять навіть теоретично можливість подачі води в Північнокримський канал, в Крим, поки не відбудуємо дамбу, а на це піде дуже багато часу. Це буде нереально зробити», – розповів Буданов.

Якщо ж росіяни вирішать частково підірвати дамбу, то зроблять її непридатною для використання за призначенням. Але при цьому збережеться Північнокримський канал, а розлив води буде не такий страшний.

На запитання, чи Україна зможе до кінця року відбити Херсон, Буданов відповів: «Думаю, що так».

Нагадаємо, командувач російських військ в Україні Сергій Суровікін заявив про «непросту ситуацію під Херсоном» та про можливе «ухвалення непростих рішень».

У британській розвідці вважають, що росія серйозно розглядає можливість відступу з Херсона.

За оцінкою американської розвідки, українські військові можуть протягом шести наступних тижнів просунутися на Донбасі та, можливо, відбити Херсон.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО