Кремль уперше визнав невдачу в ході війни в Україні і тепер намагається зняти відповідальність із путіна – ISW

Москва вперше з початку повномасштабного вторгнення в Україну у лютому відкрито визнала невдачу на фронті. Кремлівські чиновники та пропагандисти обговорюють причини поразки армії в Харківській області, що помітно відрізняється від того, як раніше висвітлювалися події війни.

Про це пише Інститут вивчення війни (ISW).

«Кремль ніколи не визнавав, що росія зазнала поразки під Києвом або, пізніше, на Зміїному острові, представивши відступ з-під столиці як рішення зробити пріоритетом «звільнення» Донбасу, а відхід зі Зміїного острова — як «жест доброї волі». Міністерство оборони росії спочатку запропонувало аналогічне пояснення невдачі рф у Харкові, стверджуючи, що виводять війська з Харківської області для перегрупування, але ця неправдива версія зазнала швидкої та гучної критики в інтернеті», – йдеться у звіті.

Тепер, стверджують аналітики, кремлівські джерела працюють над тим, щоб зняти з путіна будь-яку відповідальність за поразку, натомість покладаючи провину за втрату майже всієї окупованої Харківської області на військових радників.

У ISW вважають, що визнання кремлем поразки під Харковом показує, що путін готовий і здатний визнати і навіть прийняти поразку росії (принаймні за деяких обставин) і зосередитися на тому, щоб зняти з себе провину.

Нагадаємо, Збройні сили України звільнили щонайменше 300 населених пунктів у Харківській області.

У міністерстві оборони росії стрімкий відступ армії намагалися виправдати «перегрупуванням».

У кремлі заявили, що путін в курсі цього «перегрупування» у Харківській області.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО