Секретар РНБО відповів на критику санкцій проти телеканалів Медведчука

Секретар РНБО Олексій Данілов закликав журналістські організації не робити поверхневих оцінок через санкції щодо телеканалів «112 Україна», Newsone і ZIK, оскільки Україна вже 7 років живе в умовах війни з агресором.

Про це він написав на своїй сторінці в Facebook у четвер, 4 лютого.

Данілов зазначив, що розуміє стурбованість міжнародної та європейської федерацій журналістів, але звертає увагу на українські виняткові обставини.

«Стурбованість, яку ці поважні організації висловлюють щодо санкцій, введених в дію рішенням РНБО України щодо окремих інформаційних ресурсів, очікувані і зрозумілі. Водночас вважаємо за необхідне закликати поважні журналістські інституції не робити поверхневі оцінки і стандартні заяви, а вивчити деталі, розібратися у суті, а не за формою», - написав він.

Як зазначив Данілов, в заяві федерацій сказано, що «заборони повинні застосовуватися тільки у дуже виняткових обставин».

«У зв’язку з цим хочемо поінформувати IFJ и EFJ, що Україна вже сім років живе в таких надзвичайних умовах, назва яким – війна. Війна, яку веде проти нашої країни Росія, використовуючи, зокрема, всі технології інформаційної війни, які жодним чином «не відповідають міжнародно-правовим стандартам», на необхідність дотримання яких нам вказують», - заявив Данилов.

За його словами, канали, що потрапили під санкції, є «одними із знарядь гібридної зброї Росії в боротьбі проти України...фінансування яких фактично здійснює країна-агресор через афілійованих з нею політиків».

Данілов висловив думку, що критикам варто було подивитися телеканали «112 Україна», Newsone і ZIK, щоб перевірити, наскільки їх контент відповідає світовим журналістським стандартам об'єктивності та неупередженості.

«На нашу країну напали, і ми будемо діяти так, як потрібно, щоб зберегти державу і незалежність», - резюмував секретар РНБО.

Нагадаємо, 2 лютого президент Володимир Зеленський ввів в дію рішення РНБО про санкції проти телеканалів NewsOne, ZIK та «112 Україна», а також їх власника - народного депутата від ОПЗЖ Тараса Козака (якого називають «правою рукою» Віктора Медведчука).

Телеканали припинили своє мовлення. Зеленський пояснив своє рішення щодо блокування трьох каналів.

«Слово і діло» пропонує подивитися, як розвивалися події навколо каналів Медведчука з 2018 року і до сьогодні.

Також ми дізналися думку юриста, чи протримаються санкції проти каналів Медведчука 5 років і чи було законним рішення РНБО.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

Найкращі інфографіки від аналітиків «Слово і діло» щодня без зайвого тексту – у телеграм-каналі Pics&Maps

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО