Роковини підриву Каховської ГЕС росією: які наслідки екоциду

Читать на русском

Рік тому російські війська вчинили черговий страшний злочин проти українців – підірвали Каховську ГЕС у Херсонській області. Руйнування дамби призвело до неконтрольованого скидання води та затоплення близько 80 населених пунктів у чотирьох областях. Окрім людських жертв та матеріальних збитків, знищення ГЕС мало руйнівний вплив на екосистему південного регіону, а також на сільське господарство. Що зараз відомо про наслідки підриву ГЕС – на інфографіці «Слово і діло».

Каховська ГЕС була побудована в 50-х роках і була останньою (шостою) та нижчою сходинкою Дніпровського каскаду електростанцій.

Станція була захоплена російськими військами у перший день повномасштабного вторгнення і вже у квітні була замінована. Ще у 2022 році були побоювання, що окупанти підірвуть дамбу, щоб зупинити наступ ЗСУ у Херсонській області

Підрив Каховської ГЕС стався о 2:50 ночі 6 червня 2023-го. Росіяни (ймовірно, військові 205 мотострілецької бригади) пошкодили конструкції станції за допомогою вибухівки, закладеної в декількох місцях. Вибухи призвели до поступового руйнування всього гідровузла та неконтрольованого скидання води з Каховського водосховища.

Росія звинуватила у підриві Україну, але об'єктивні чинники вказували на те, що ГЕС не могла бути зруйнована зовнішнім ракетним ударом, адже проєктувалась так, щоб витримати ядерний удар. Більшість західних експертів також зійшлися на думці, що причиною руйнування ГЕС був навмисний підрив зсередини.

Вже за чотири години після вибуху було затоплено дев'ять населених пунктів у Херсонській області. Загалом було затоплено площу 620 квадратних кілометрів у Херсонській, Миколаївській, Запорізькій та Дніпропетровській області.

Рівень води підвищувався протягом трьох-чотирьох днів. Найбільше постраждали 80 населених пунктів у Херсонській та Миколаївській областях, де сумарно проживало близько ста тисяч осіб.

На підконтрольній Україні території загинуло 33 особи. Оцінити кількість жертв в окупованих населених пунктах неможливо: росіяни приховували реальні втрати, а розслідування Associated Press показало, що лише в Олешках загинули сотні людей.

За далеко не остаточними даними, оприлюдненими у звіті ООН та України, катастрофа завдала понад 11 млрд доларів збитків.

Що відомо про Каховську гідроелектростанцію, яку підірвали росіяниЩо відомо про Каховську гідроелектростанцію на Херсонщині, яку зруйнували окупанти – на інфографіці.

Постраждали 333 тисячі гектарів природоохоронних територій та 11,3 тисячі гектарів лісових угідь. Зокрема, було повністю або частково затоплено Чорноморський біосферний заповідник та Національний природний парк «Нижньодніпровський», що негативно вплинуло на біорізноманіття тваринного та рослинного світу регіону. Осушення водоймища призвело до загибелі великої кількості риби та тварин.

Постраждала сільськогосподарська сфера – південь зіштовхнувся із нестачею води для зрошувальних систем. Великих збитків було завдано, звичайно, енергетиці України – втрачено 343,2 МВт потужності.

Прокуратура розслідує підрив Каховської ГЕС за двома статтями Кримінального кодексу – екоцид, а також порушення законів та звичаїв війни. Крім того, Україна надає докази екоциду Міжнародному кримінальному суду, хоча ця інстанція практично ніколи не розглядала подібні справи.

Крім того, в Укргідроенерго повідомили, що готують проти росії позов до міжнародного арбітражу, щоб отримати компенсацію від втрати Каховської ГЕС.

У липні 2023-го уряд узгодив експериментальний дворічний проєкт відновлення Каховського водосховища та ГЕС.

На першому етапі буде здійснено проєктування та будівництво окремих споруд, необхідних для стабільної роботи Дніпровської ГЕС у ході подальших відновлювальних робіт на Каховській ГЕС. Другий етап передбачає проєктування та роботи безпосередньо на деокупованій території.

В Укргідроенерго минулого року оцінювали вартість будівництва Каховської ГЕС у 1-1,2 млрд доларів. Побудувати станцію, за попередніми розрахунками, можна за 6-7 років після звільнення території. Спочатку потрібно буде осушити місце, де стався підрив, провести обстеження, демонтувати зруйновані споруди та конструктиви Каховського гідровузла. А далі розпочинати будівництво.

Нагадаємо, «Слово і діло» збирало факти, фотосвідоцтва та прогнози щодо можливих наслідків від скоєного росіянами екоциду.

Також ми аналізували, що могло свідчити про незворотність руйнування Каховської ГЕС та які з цих ознак минулого року були на Запорізькій АЕС.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: