Руйнування Каховської ГЕС: як росіяни просувають версію про самознищення

Читать на русском

Поки українці всією країною рятують постраждалих на Херсонщині та рахують потенційні збитки довкіллю від екоциду, який вчинила росія, світ висловлюється доволі обережно щодо причин і винуватців трагедії, а російські опозиційні медіа та лідери думок просувають версію про самознищення.
БолитьВалентина Романова

Руйнування дамби Каховської ГЕС, яку в ніч з 5 на 6 червня підірвали російські війська, вже призвело та ще призведе до жахливих масштабних наслідків. Потоки води, які швидко прорвалися назовні, почали затоплювати Херсонську область. У зоні лиха опинилися десятки населених пунктів. Деякі селища – повністю під водою. Затоплено значну частину самого Херсона. «Слово і діло» зібрало факти, фотосвідчення та прогнози щодо можливих наслідків від вчиненого росіянами екоциду. Також розбираємося, що не так з версією про випадкове руйнування ГЕС.

Наслідки для жителів Херсонщини

Прокуратура України повідомила, що понад 40 тисяч осіб підлягають евакуації. Із них близько 25 тисяч осіб на окупованих територіях.

Тисячі людей по пояс у токсичній воді, кинувши нажите за все життя, намагаються вибратися із зони лиха.

Як організовувати евакуацію людей у затоплених населених пунктах, які перебувають під контролем російських військових, залишається великим і складним питанням. За словами мешканців захоплених Росією міст, окупаційна адміністрація повністю ігнорує всі благання про допомогу.

Додзвонитися до рятувальників неможливо. Надходить безліч фото та відео людей, які сидять на дахах в очікуванні порятунку, що краять серце.

Ситуація ускладнюється температурами. Так, уночі температура повітря в Херсонській області становить 10 градусів. Ця цифра може вводити в оману, проте насправді перебування у воді за такої температури є смертельно небезпечним і призводить до гіпертермії – переохолодження організму. При цьому людина, якій загрожує смертельна небезпека, як правило, не помічає і не відчуває цього.

Наслідки для тварин та екосистеми

Президент України Володимир Зеленський вже звинуватив Росію в екоциді. «Росія винна у жорстокому екоциді. Будь–які коментарі зайві. Світ має відреагувати. Росія бореться проти життя, проти природи, проти цивілізації», – заявив Зеленський.

Голова Державного агентства лісових ресурсів України Юрій Болоховець повідомив, що внаслідок підриву Каховської ГЕС під загрозою затоплення опинилося 55 тисяч гектарів лісу. Він вважає, що більшість тварин у цих лісах приречені на загибель.

Також пресслужба Офісу президента повідомляє, що до річки Дніпро потрапило понад 150 тонн машинної олії і найближчим часом може потрапити ще триста. Таке забрудення робить воду токсичною.

Через спад води вище за течією почався справжній мор риби.

Жахливі наслідки для свійських тварин та худоби. Соцмережі наповнені подібними фото та відео.

У Новій Каховці через потоп загинули тварини у місцевому зоопарку «Казкова діброва». Загинули павліни, фазани, поні, віслюк, камерунські кози, єноти та інші. За словами власниці парку Олени Навроцької, з майже 300 тварин вижили лише лебеді та качки.

Наразі повністю оцінити наслідки підриву греблі для екології неможливо. Але вже зараз експерти з усього світу висловлюють припущення, що це, ймовірно, найбільша техногенна катастрофа в Європі за останні десятиліття.

Наслідки для економіки

«Терористичний акт на Каховській ГЕС фактично залишив без джерела води 94% зрошувальних систем у Херсонській, 74% – у Запорізькій та 30% – у Дніпропетровській областях», – повідомляє прес-служба Міністерства аграрної політики та продовольства України.

Як підкреслюють у міністерстві, знищення Каховської ГЕС призведе до того, що поля на півдні України вже наступного року можуть перетворитися на пустелі.

Без зрошення може залишитися понад 400 000 га землі.

У багатьох населених пунктах південних областей, а також на Дніпропетровщині виникнуть серйозні проблеми з прісною водою. Так, за повідомленнями криворізької влади, в місті вже зараз дуже складна ситуація. Близько 70% води до міста подавали з Каховського водосховища.

Звісно ж, без прісної води у найближчі два місяці залишиться і Крим.

Експерти попереджають, що крім катастрофи у водопостачанні, вірогідні проблеми також в енергобалансі. Це стосується не лише південних областей, а й усієї України. Каховська ГЕС не лише забезпечувала регіон електроенергією, а й перекачувала воду для охолодження Запорізької АЕС. В «Енергоатомі» повідомляють, що підрив гідроелектростанції може мати негативні наслідки для ЗАЕС.

У компанії зазначають, що вода з Каховського водосховища потрібна для того, щоб станція отримувала підживлення для конденсаторів турбін та систем безпеки ЗАЕС.

Чи можливо повноцінно забезпечити охолодження ЗАЕС без Каховської ГЕС поки що залишається незрозумілим.

Реакція світу

Підрив росіянами греблі не став несподіванкою для тих, хто детально стежив за перебігом війни. Ще восени 2022 року під час наступу ЗСУ у Херсонській області росіяни замінували ГЕС, а також підірвали проїжджу частину греблі та особливо не приховували своїх намірів.

Тим дивніше українцям було спостерігати надзвичайно стриману реакцію західних політиків та світових ЗМІ.

Повсюдно звучать обережні висловлювання на кшталт «що б не сталося насправді», «якщо Росія справді це зробила», «сторони звинувачують одна одну».

Ердоган зідзвонився із Зеленським та запропонував створити міжнародну комісію щодо Каховської ГЕСПрезидент Туреччини припустив, що переговори між сторонами могли б пройти за прикладом зернової угоди.

Річ у тім, що звинувачення у підриві гідроелектростанції дуже серйозне. Згідно зі статтею 56 Женевської конвенції, дії щодо руйнування гідроспоруд є воєнним злочином та можуть бути прирівняні до використання зброї масового знищення, включаючи ядерну бомбу, проти цивільного населення. Мало хто готовий без офіційних розслідувань висловлювати такі звинувачення.

Версії, що висловлюються в світі, щодо причин руйнування ГЕС

Офіційна позиція України – Росія навмисно підірвала Каховську гідроелектростанцію. Більше того, називаються виконавці в особі генерал-полковника Олег Макаревича, який віддав наказ, а закладали вибухівку бійці 1-го батальйону 205 мотострілецької бригади з міста Будьоновськ Ставропольського краю.

NBC News, посилаючись на три високопоставлені джерела, пише, що США мають розвіддані, які схиляються до того, що винуватцем трагедії є Росія.

Офіційну позицію РФ з приводу підриву ГЕС розглядати детально немає сенсу через її абсолютну недолугість. За версією пропагандистів країни-окупанта, обвалення дамби було спричинене ракетним обстрілом українських військ. Споруди, подібні до Каховської ГЕС, мають такий ступінь міцності, щоб витримати прямі бомбардування. Щоб хоч трохи пошкодити дамбу, знадобилися б сотні ракет. Так, радянські війська у 1941–му році заклали 20 тонн вибухівки у вразливих місцях, щоб зруйнувати ДніпроГЕС, убивши таким чином близько 100 000 українців. Росіяни справді повторюють «подвиги» дідів.

Іншу версію аварії дамби висловлюють переважно «хороші росіяни» та деякі західні журналісти. Ця версія заслуговує на більш детальний розгляд і полягає в тому, що Каховська ГЕС начебто обрушилася сама. Причиною називають неправильну експлуатацію окупантами, а також підрив проїзної частини греблі минулого року. Винною виходить однаково Росія, але вже за зовсім іншою статтею.

Так журналіст Крістофер Міллер, який терміново припинив шукати в Україні неонацистів, показує травневі супутникові знімки і запевняє, що дамба була пошкоджена вже тоді. Ці аргументи розбиває вщент профільний експерт у галузі гідротехнічних споруд у коментарі ВВС, який пояснює, що на знімках – просто робота відкритих засувок греблі.

Програміст ФБК Навального Руслан Левієв, який позиціонує себе як військовий експерт, також вважає, що дамба зруйнувалася сама, тому що «підривати її путіну не мало сенсу».

Цю теорію намагаються підтвердити також інформацією про те, що російські військові, які контролюють ГЕС, підвищили рівень води у Каховському водосховищі до максимального за останні 8 років рівня, через що вона могла зламатися. Однак цей факт лише підтверджує офіційну версію України про ретельно підготовлений теракт.

Росіяни довели рівень води до максимально можливого, а потім підірвали дамбу, щоб спричинити якнайбільше руйнувань. Така розважлива жорстокість справді шокує, адже вдалий підрив міг би спричинити цунамі, яке призвело б до невимовних масштабів трагедії і кількості жертв.

Насправді щодо самознищення дамби більшість «хороших росіян» на подив одностайні, включаючи ліберальні медіа. При цьому ніхто з них не згадує низку важливих факторів, а за критику чи незручні питання – банять.

Цілком проігноровані сильні вибухи на греблі, про які повідомляли численні свідки серед місцевих.

Окрім свідків, вибухи на Каховській ГЕС зафіксували на магнітометрах фізики та геологи. Так, фізик Річард Кордаро повідомив, що на магнітометрі в Бухарсті Румунії в районі греблі було зафіксовано серію вибухів приблизно о 2-3 ранку.

Іще один факт, який свідчить про нежиттєздатність теорії «хороших росіян», полягає у тому, що російські війська попередньо відведели з району паводків. Жодних ознак раптової евакуації ЗС РФ не було. На відміну від ЗСУ, яким довелося під обстрілами вибиратися з десятків острівців.

Ще однією цікавою деталлю є те, що за тиждень до вибуху влада росії дозволила не розслідувати аварії на небезпечних об'єктах окупованих територій, що сталися внаслідок «воєнних дій» та терактів. Цей документ 30 травня опубліковано на їхньому державному сайті та підписано Мішустіним. Що це, якщо не явка з повинною?

З вуст усіх прибічників теорії саморуйнування греблі звучить один і той самий головний аргумент про те, що Росії було невигідно її підривати – мовляв, це не мало сенсу. Однак за бажання таку поведінку агресора можна пояснити: терор, техногенний шантаж, підвищення ставок, уповільнення контрнаступу, видавлювання ЗСУ з островів, руйнування економіки України тощо. Та чи потрібно взагалі шукати сенс?

Який сенс у знищенні авіабомбами драмтеатру, багатомісячному неприцільному обстрілі Харкова, руйнуванні енергосистеми України? За словами канцлера Німеччини Олафа Шольца, підрив ГЕС «вписується у те, як путін веде цю війну».

Путін щиро, від усього серця, ненавидить непокірну Україну і прагне знищити всіма доступними методами. Він хоче вигнати з, як він вважає, його території нелояльне населення. Підрив дамби – рукотворна техногенна катастрофа, через яку десятки тисяч українців покинуть свої будинки, повністю вписується у цілі та мотиви путіна. Уповільнення контрнаступу здається на цьому фоні радше другорядним бонусом.

Сергій Науменко, спеціально для «Слово і діло».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: