Рф занизила кількість загиблих після підриву Каховської ГЕС, жертв може бути сотні – розслідування AP

Читать на русском
На окупованій території після підриву Каховської ГЕС могли загинути щонайменше сотні мирних жителів. Росія свідомо знизила кількість жертв.
AP Photo/Evgeniy Maloletka

Російська окупаційна влада навмисно занизила кількість загиблих внаслідок повені, що послідувала за підривом Каховської гідроелектростанції в Херсонській області.

Про це йдеться у розслідуванні Associated Press, основну увагу в якому приділено окупованому місту Олешки.

Що відомо про Каховську гідроелектростанцію, яку підірвали росіяниЩо відомо про Каховську гідроелектростанцію на Херсонщині, яку зруйнували окупанти – на інфографіці.

Як з'ясували журналісти, окупаційна влада приховала справжню кількість загиблих, взявши під контроль видачу свідоцтва про смерть, вивозячи тіла, за якими не звернулися родичі, а також, не дозволяючи медичним працівникам та волонтерам займатися тілами загиблих.

У критичні перші години після руйнування дамби вночі 6 червня окупаційна влада применшила наслідки, запевнивши місцевих мешканців Олешок у тому, що вони не постраждають. Пізніше це сприяло великій кількості загиблих.

За даними, озвученими рф, на окупованій території загинуло 59 осіб. Але розслідування AP показало, що кількість жертв обчислюється як мінімум сотнями лише в Олешках – одному з найбільш густонаселених районів, які постраждали від повені.

За словами медичних працівників, у місті загинули 200-300 людей. Багато хто досі вважається зниклим безвісти.

Вони також додали, що окупанти повернулися до міста лише через три дні після повені та заборонили медикам видавати свідоцтва про смерть потонулим. Усі виписані документи щодня перевірялися «поліцейськими».

Крім того, окупанти самі займалися вивозом та похованням тіл у братських могилах.

Нагадаємо, на підконтрольній Україні території через руйнування Каховської ГЕС загинула 31 особа.

За даними Центру національного опору, в Олешках внаслідок повені могли загинути понад 500 людей.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: