Науковці розповіли, чи перетвориться на пустелю територія Каховського водосховища

Читать на русском
Осушена територія Каховського водосховища вкривається рослинністю, тому вчені кажуть, що опустелювання не буде.
Фото: Сергій Скорик

На дні Каховського водосховища, осушеного після підриву росіянами дамби в червні 2023 року, не буде пустелі або нашестя шкідливих рослин.

Про це 27 жовтня повідомила Українська природоохоронна група (UNCG), попередньо здійснивши моніторинг водосховища.

У повідомленні говориться, що на початку червня вчені заклали на дні водосховища ділянки для дослідження, відібрали ґрунти і подивились, які рослини перебувають у стадії паростків.

Через 3,5 місяці вони знову вирушили в експедицію і з’ясували, що на території осушеного водосховища формується рослинність, яка є природною для цієї місцевості.

Дослідники зафіксували понад 65 видів рослин, серед яких, зокрема, можна побачити іржасті гриби, а на місці Каховського водосховища формується вербовий ліс.

Природоохоронна група зазначає, що засолених ділянок немає – вся територія заростає, хоча щільність заростання різна.

Крім того, вчені досліджують процес відновлення рослинності у Каховському водосховищі, але вже зараз вони констатують: не буде ні опустелювання, ні великого наступу агресивних рослин.

Нагадаємо, у ніч на 6 червня російські окупанти підірвали греблю Каховської ГЕС. Внаслідок підриву машинної зали зсередини Каховську ГЕС зруйновано. Станція відновленню не підлягає.

За даними ООН, підрив греблі Каховської ГЕС завдав Україні збитків на 14 мільярдів доларів.

Також у вересні з'явилося відео, на якому показано Каховське водосховище через три місяці після того, як російські війська підірвали дамбу Каховської ГЕС.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: