Каховська ГЕС та Запорізька АЕС: небезпечні ознаки підготовки росії до теракту

Читать на русском

Росія з першого дня повномасштабного вторгнення вийшла за межі будь-яких правил війни, але в ніч на 6 червня скоїла безпрецедентний злочин – підірвала Каховську ГЕС у Херсонській області. Наслідки цієї найбільшої за останні роки техногенної катастрофи – затоплення десятків населених пунктів, проблеми з питною водою, можливі посухи та забруднення водойм. Омеління Каховського водосховища створює також загрози Запорізькій атомній електростанції – ще один небезпечний об'єкт, який росіяни «тримають у заручниках», шантажують їм і створюють там небезпечні ситуації. Оскільки росія, підірвавши ГЕС почала принципово новий етап війни, вже не можна виключати і рукотворної аварії на атомній станції. Звісно, якщо світова спільнота не відреагує на нинішню катастрофу переконливо. «Слово і діло» вирішило проаналізувати, що могло свідчити про незворотність руйнування Каховської ГЕС і які з цих тривожних ознак ми вже бачили в Енергодарі.

Якими були ознаки підготовки теракту на Каховській гідроелектростанції і чи є аналогічна загроза Запорізькій АЕС.
Каховська ГЕС та Запорізька АЕССлово і ділоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

На відміну від Каховської ГЕС, найбільшу атомну станцію в Європі, яка знаходиться в українському Енергодарі, окупантам вдалося захопити лише в ніч на 4 березня.

Тут варто відзначити, що російські війська одразу зневажливо поставилися до заходів безпеки на станції. Захопленню АЕС передували потужні обстріли, було кілька влучань у реактор і на станції виникла пожежа, яку окупанти не давали загасити.

Після окупації станції росіяни розмістили там свої війська (за останніми даними Енергоатому, 3,5 тисячі осіб) та військову техніку – вона стоїть у машинних залах, на території АЕС встановлені ракетні комплекси, протиповітряні установки, на дахах реакторних відділень є кулеметні гнізда. Все це, зрозуміло, підриває норми ядерної та радіаційної небезпеки.

Перебуваючи на території Запорізької АЕС, окупанти неодноразово створювали загрози її безпеці, зокрема систематично обстрілювали, починаючи з серпня.

При цьому, згідно з додатковим протоколом до Женевської конвенції (1977 рік): «Установки та споруди, що містять небезпечні сили, а саме: греблі, дамби та атомні електростанції, не повинні ставати об'єктом нападу навіть у тих випадках, коли такі об'єкти є військовими об'єктами, якщо такий напад може спричинити вивільнення небезпечних сил та подальші тяжкі втрати серед цивільного населення». Тобто, підірвавши Каховську ГЕС, росіяни скоїли воєнний злочин. Дії окупантів на АЕС в Енергодарі також воєнний злочин.

Каховську ГЕС було заміновано окупантами ще навесні минулого року, але в жовтні було проведено додаткове мінування шлюзів і опор. Саме в цей час українські війська проводили контрнаступ у Херсонській області.

Тоді аналітики казали, що росія може влаштувати теракт під чужим прапором, аби прикрити чи виправдати свій відступ у регіоні. Про це тоді попередив й президент Володимир Зеленський. «Якщо російські терористи підірвуть цю дамбу, то в зоні швидкого затоплення опиняться понад 80 населених пунктів, включаючи Херсон. Сотні тисяч людей можуть постраждати. Можливе зруйнування забезпечення водою значної частини півдня України. Цей російський теракт може залишити Запорізьку атомну станцію без води для охолодження – вода для ЗАЕС береться саме з Каховського водосховища. Навіть роботу каналу, який побудовано для постачання води до Криму і про який періодично нібито «піклуються» у Москві, буде повністю зруйновано. А загалом руйнівні екологічні, гуманітарні, техногенні наслідки одного цього російського теракту можуть стати такими, що його називатимуть історичною катастрофою», – сказав він, звертаючись до Європейської ради.

Запорізька АЕС, як би це жахливо не звучало, теж була замінована – її енергоблоки та периметр.

У жовтні росія почала звинувачувати Україну в нібито у підготовці удару по греблі Каховської ГЕС, якраз у цей момент її війська готували «непрості рішення» у Херсоні.

Паралельно було вкинуто фейк про те, що Україна створює «брудну бомбу». В Енергоатомі припустили, що на тлі цих заяв росіяни можуть готувати акт ядерного тероризму на захопленій АЕС.

Восени окупанти продовжували обстріли Запорізької АЕС, кілька разів вона переходила в режим блекауту.

У листопаді під час відступу з правого берега Херсонської області окупанти підірвали міст на Каховській ГЕС, сама дамба тоді не постраждала.

Що відомо про Каховську гідроелектростанцію, яку підірвали росіяниЩо відомо про Каховську гідроелектростанцію на Херсонщині, яку зруйнували окупанти – на інфографіці.

30 травня російська влада видала дивний тимчасовий указ, увагу на який ЗМІ звернули вже після підриву Каховської ГЕС. Постанова називається «Про особливості застосування на територіях ДНР, ЛНР, Запорізької області та Херсонської області положень законодавства рф у сферах промислової безпеки небезпечних виробничих об'єктів та забезпечення безпеки гідротехнічних споруд.

Один із пунктів передбачає, що «до 1 січня 2028 року технічне розслідування аварій на небезпечних виробничих об'єктах та аварій гідротехнічних споруд, що сталися після дія воєнних дій, диверсій та терористичних актів, не проводиться».

Також там є положення про те, що до 1 вересня 2023 року та до 1 березня 2024 року на об'єктах на окупованих територіях України не застосовуються частина пунктів російського законодавства «Про промислову безпеку небезпечних виробничих об'єктів» та «Про безпеку гідротехнічних споруд».

У ніч на 6 червня росіяни підірвали дамбу Каховської ГЕС: у ЗСУ заявили, що ознаки підготовки до теракту були, але він був раптово здійснений.

За словами секретаря РНБО Олексія Данілова, теракт було здійснено з військовою метою – запобігти контрнаступу ЗСУ на півдні. Але, за його словами, коли окупанти готували підрив дамби, то не до кінця прорахували наслідки, тож постраждали і їхні сили.

Падіння рівня води в Каховському водосховищі несе загрозу Запорізькій атомній електростанції – вода для охолодження реакторів береться звідти. Поки, як заявили в Енергоатомі та МАГАТЕ, ситуація контрольована. Крім того, МАГАТЕ планує посилити на станції свою присутність.

Нагадаємо, з інфографіки «Слово і діло» можна дізнатися, що відомо про Каховську ГЕС.

Крім того, «Слово і діло» зібрало факти, фотосвідоцтва та прогнози щодо можливих наслідків вчиненого росіянами екоциду.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: