Що відомо про Каховську гідроелектростанцію, яку підірвали росіяни

Читать на русском

Російські війська влаштували техногенну катастрофу, підірвавши зсередини Каховську гідроелектростанцію на Херсонщині. Близько 80 населеним пунктам, що розташовані нижче по Дніпру, тепер загрожує затоплення – місцевих жителів евакуюють. Руйнування ГЕС може мати негативні наслідки для Запорізької АЕС, для екології півдня, продовольчої безпеки та вплине на забезпечення водою деяких регіонів, у тому числі Криму. Що відомо про цей об'єкт та його руйнування – на інфографіці «Слово і діло».

Каховська гідроелектростанція була побудована в 50-х роках і є останньою (шостою) та нижчою сходинкою Дніпровського каскаду електростанцій. Знаходиться вона за п'ять кілометрів від тимчасової окупованої Нової Каховки Херсонської області. (Інфографіка в кінці публікації)

Природа та війна: як російська агресія вплинула на довкілляВнаслідок російської агресії в Україні постраждало 3 млн гектарів лісу, під загрозою знищення знаходяться заповідні території, у повітря та ґрунти потрапили мільйони тонн шкідливих речовин.

Потужність ГЕС складає 334,8 МВт (для порівняння, потужність Дніпровської ГЕС – 1578,6 МВт). На об'єкті працює понад 250 осіб.

Гідровузол станції піднімає рівень Дніпра до 16 метрів та створює Каховське водосховище, з якого починається Каховський канал, Північно-Кримський канал та канал Дніпро-Кривий Ріг. Робота Каховської ГЕС давала посушливим південним районам України живлення електроенергією, зрошення та водозабезпечення.

Каховська гідроелектростанція була захоплена російськими військами в перший день повномасштабного вторгнення. Восени, коли українські війська вели контрнаступ у Херсонській області, були побоювання, що окупанти підірвуть ГЕС. За інформацією розвідки, основні роботи з мінування об'єкту росіяни провели ще у квітні, а у жовтні провели додаткове мінування опор та шлюзів.

«Якщо російські терористи підірвуть цю дамбу, сотні тисяч людей можуть постраждати. Можливе зруйнування забезпечення водою значної частини півдня України. Цим своїм терактом можуть знищити, серед іншого, навіть можливість постачання води із Дніпра до Криму. Північнокримський канал під час руйнування греблі Каховської ГЕС просто зникне. І якщо росія готує такий теракт, то це означає, що терористи дуже чітко усвідомлюють: їм не втримати не лише Херсон, а й увесь південь нашої країни, зокрема Крим», – заявив тоді Володимир Зеленський.

Сьогодні вночі, 6 червня, російські війська таки підірвали греблю Каховської ГЕС. Під загрозою затоплення опинилися десятки населених пунктів, вже затоплено Тягинку, Львів, Одрадокам'янку Бериславського району, Іванівку, Микільське, Токарівку, Понятівку, Білозерку, мікрорайон Острів Херсона, окуповану Нову Каховку. Загиблих наразі немає.

Руйнування Каховської ГЕС матиме серйозні екологічні наслідки. Зокрема, до Дніпра вже потрапило щонайменше 150 тонн машинної олії і є ризик витікання ще більше 300 тонн.

Як розповідав ще восени міністр екології Руслан Стрілець, через прорив дамби водоймища можуть бути забруднені сміттям та хімікатами, з Чорного моря така вода може потрапити до Середземного. Крім того, шкоду буде завдано водно-болотному угіддю міжнародного значення «Дельта річки Дніпро», а також Національному природному парку «Нижньодніпровський».

Через підрив ГЕС є ризик, що без питної води залишиться окупований Крим. Небезпека є і для окупованої Запорізької АЕС, втім, поки що в Енергоатомі кажуть, що ситуація під контролем.

Що ж до економічних наслідків, то постраждають зрошувальні системи, отже, і сільськогосподарська сфера. Також будуть проблеми із питною водою на півдні.

Нагадаємо, за попередньою інформацією, підрив Каховської гідроелектростанції здійснила 205 мотострілецька частина російської армії.

Президент Володимир Зеленський скликав екстрене засідання РНБО через інцидент. Про його результати можна дізнатися тут.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: