Комітет нацбезпеки завершив розгляд законопроєкту щодо мобілізації: що змінилося

Читать на русском
Комітет Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони і розвідки завершив напрацювання до другого читання законопроєкту про мобілізацію. Документ готовий до розгляду в залі парламенту.
Фото: Getty Images

Комітет Верховної Ради з питань нацбезпеки затвердив текст законопроєкту про мобілізацію до другого читання.

Про це повідомив народний депутат Олесій Гончаренко у своєму Telegram-каналі.

«Отже, Комітет національної безпеки та оборони підготував остаточний варіант мобілізаційного законопроєкту до другого читання», – йдеться у повідомленні.

Основні положення:

  • Залишається норма про право на демобілізацію людей з інвалідністю.

  • Демобілізація у зв’язку із звільненням з полону (якщо військовослужбовці не висловили бажання продовжувати військову службу).

  • Визнані обмежено придатними зобовʼязані будуть повторно прийти переогляд протягом 12 місяців.

  • Військовослужбовці у разі укладення першого контракту мають право на компенсацію 50 відсотків від першого внеску за кредитом, забезпеченим предметом іпотеки.

  • Ті, хто отримав 2-3 групу інвалідності після 24 лютого 2022 року (окрім військовослужбовців) підлягають повторному медичному огляду для визначення придатності до служби.

  • Крім того, усім військовослужбовцям хочуть виплачувати щомісячну винагороду за особливості проходження служби у розмірі 10 тисяч гривень.

  • 70 тисяч гривень щомісячних виплат тим, хто бере участь у бойових діях «на нулі», і виконує завдання з контрнаступу, контратаки аж до ротного опорного пункту включно, а також на території противника.

  • Обмеження консульських послуг для чоловіків від 18 до 60 років без військово-облікових документів.

  • Обмеження на керування транспортними засобами чоловікам відповідного віку за вимогою ТЦК.

Зазначається, що закон вступає в силу через місяць після прийняття. За цей час уряд має підготувати всі нормативні документи.

Нагадаємо, Комітет Верховної Ради з питань нацбезпеки та оборони виключив положення про демобілізацію та ротацію військовослужбовців із урядового законопроєкту про мобілізацію.

Також повідомлялося, що Міністерство культури та інформполітики забронювало від мобілізації менше двох тисяч працівників сфери культури та медіа.

Раніше у Комітеті Ради відповіли, якими можуть бути штрафи за порушення військового обліку та мобілізації.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: