Комітет рекомендував Раді ухвалити законопроєкт про мобілізацію засуджених

Читать на русском
Комітет рекомендував Раді ухвалити законопроєкт, який передбачає УДЗ для ув'язнених, які хочуть мобілізуватися.
Фото: Генштаб

Парламентський комітет з питань правоохоронної діяльності рекомендував Верховній раді ухвалити у першому читанні законопроєкт, який дозволяє мобілізацію засуджених осіб.

Про це повідомив член комітету Максим Бужанський.

Голова Мін'юсту вважає, що потрібно дати право ТЦК мобілізувати деяких людей із судимістюТЦК потрібно надати право мобілізувати корупціонерів та винуватців ДТП, які перебувають у СІЗО. Ці люди засуджені за не насильницькі злочини. Вони потрібні в армії, вважає Малюська.

Йдеться про законопроєкт №11079-1 «Про внесення змін до Кримінального, Кримінального процесуального, Кримінально-виконавчого кодексів України та інших законів України щодо запровадження інституту умовно-дострокового звільнення осіб від відбування покарання для безпосередньої їх участі у обороні країни, захисті її незалежності та територіальній цілісності».

Законопроєкт передбачає, що під час мобілізації та воєнного стану ув'язнених можуть випустити по УДЗ для проходження ними військової служби за контрактом. Але це не стосується осіб, засуджених за скоєння злочинів проти основ національної безпеки України, засуджених за скоєння умисного вбивства двох або більше осіб, або поєднаного зі зґвалтуванням чи сексуальним насильством, а також засуджених за скоєння кримінальних правопорушень, передбачених статтями 152-1561, 258-2586, частиною четвертою статті 2861 цього Кодексу.

У законопроєкті також прописано процедуру згоди засуджених, згоди командирів підрозділів взяти їх, проходження ВЛК.

Нагадаємо, цей законопроєкт, а також законопроєкт про зміну правил мобілізації, можуть винести на голосування в Раді 10 квітня.

Раніше президент Володимир Зеленський підписав законопроєкт, що передбачає зниження призовного віку. Також підписано закон, який зобов'язує обмежено придатних до військової служби чоловіків пройти повторну військово-лікарську комісію.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: