Кулеба про ідею створити фонд на 100 млрд для України: зараз шансів на таке – нуль

Читать на русском
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба висловився про ідею створити для України фонд у розмірі 100 млрд доларів від НАТО.
Фото: РБК-Україна

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба висловився про ідею створити для України фонд у розмірі 100 млрд доларів від НАТО.

Заяву глави зовнішньополітичного відомства цитує Європейська правда.

Військова та фінансова допомога від Заходу: що відомо про перспективи на 2024 рікЯкі перспективи отримання Україною західної військової та фінансової допомоги у 2024 році – на інфографіці.

За його словами, план створення фонду передбачає рівномірний розподіл внесків. Водночас переважна більшість зброї постачається Україні невеликою групою країн НАТО.

Кулеба також нагадав, що НАТО поки що не може зібрати навіть 500 мільйонів доларів у рамках Комплексного пакету допомоги. У зв'язку з цим міністр вважає, що ухвалення такої ініціативи зараз є малоймовірним.

«Тобто в нинішній моделі фінансування шансу в цієї ініціативи нуль. Бо вони 500 мільйонів не можуть зібрати, а так їм треба буде 20 мільярдів збирати (на рік – ред.) у нинішній моделі. Але якщо вдасться вирахувати формулу участі кожного в обов'язковому порядку у фінансуванні, тоді ця ідея має право на існування і шанс на реалізацію», – сказав Кулеба.

Нагадаємо, нещодавно ЗМІ писали, що генсек НАТО Єнс Столтенберг запропонував країнам НАТО створити фонд внесків для України у розмірі 100 млрд доларів на п'ять років. Учора Столтенберг підтвердив, що Альянс обговорює таку ініціативу.

Польща та Латвія вже підтримали ідею створити у НАТО 100-мільярдний фонд для України. При цьому Politico пише, що пропозиція Столтенберга викликала cеред союзників безліч питань щодо деталей.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: