«Песимісти не виграють війни»: у НАТО застерегли від зменшення шансів України на успіх

Читать на русском
Роб Бауер заявив, що є всі підстави бути впевненими у здатності України досягти успіху у війні проти росії.
Фото: LRT

Світ в 2023 році був надмірно оптимістичний щодо ходу війни в Україні. Але не слід робити ту саму помилку і тепер применшувати шанси України на успіх.

Про це на Київському безпековому форумі сказав представник Військового комітету НАТО адмірал Роб Бауер.

На Заході вважають, що війна в Україні триватиме ще від двох до п'яти років – CNNВійна України та росії може тривати ще мінімум два роки, а можливо, і до п'яти років, вважають на Заході. Цього року сторони, як очікується, зосередяться на відновленні сил, а в 2025-му перейдуть до активних дій.

Виступаючи на форумі Бауер, який вперше приїхав в Україну, заявив, що повномасштабна війна путіна пов'язана з його страхом перед демократією: «Якщо люди в Україні зможуть мати демократичні права… справжні демократичні права… то люди в росії незабаром теж прагнутимуть їх. Ось у чому суть цієї війни».

Він констатував, що в Україні путін не досяг жодної зі своїх стратегічних цілей, а російські військові поняття не мають, за що вони воюють, на відміну від українців, які виборюють цивілізацію.

«Ви фундаментально змінили багато аспектів сучасної війни. Зіткнувшись із поєднанням траншей Першої світової війни та артилерійських обстрілів, а також дронів XXI століття та штучного інтелекту, ви швидко адаптувалися та дали відсіч. Ви є піонером в інноваціях, використовуючи поєднання техніки радянського зразка із сучасною західною технікою. Україна пережила неймовірні страждання… І все ж таки… назвати її жертвою, значить не віддати належне незмірній силі. Це не відображатиме успіхів, яких ви досягли на полі бою», – сказав Бауер.

«Ви неймовірно сильні. Світ бачить це. Росія це знає… Але хоча світ, можливо, був надмірно оптимістичний у 2023 році, нам не слід робити ту ж помилку, стаючи надмірно песимістичними у 2024 році. Песимісти не виграють війни. А якщо подивитися на факти: є всі підстави бути впевненими у здатності України досягти успіху», – додав чиновник.

Єдине, що потрібно, сказав він, це військова допомога союзників.

«Час в Україні не вимірюється днями, тижнями чи місяцями. Він вимірюється людськими життями. У союзних країнах тиждень є тиждень. В Україні тиждень – це мати… батько… дитина… друг… коханий… втрачений назавжди», – сказав Бауер.

Нагадаємо, раніше Бауер заявив, що сили НАТО та цивільні особи мають бути готові до повномасштабної війни з росією у найближчі 20 років.

Днями генсек НАТО Єнс Столтенберг констатував, що в 2023 році союзники продовжували надавати Україні безпрецедентний рівень підтримки, але її все одно треба посилити.

Він також казав, що Альянс не має планів відправляти свої війська в Україну.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: