Спікер Джонсон шукає оптимальні для себе шляхи підтримки України – конгресмен США

Читать на русском
Від того, як спікер Палати представників Майк Джонсон вирішить питання надання допомоги Україні, значною мірою залежить те, чи збереже він посаду.
Американський політик, член Республіканської партії Метт ГейцФото: Getty Images

Чи збереже спікер Палати представників США Майк Джонсон свою посаду залежить від того, як він впорається з політичним питанням, що викликає розбіжності – финансовою допомогою Україні, яка протистоїть російській агресії. Тому Джонсон шукає оптимальні для себе варіанти вирішення цього завдання.

Про це в інтерв'ю CNN заявив ультраправий республіканець Метт Ґейц, відомий тим, що неодноразово виступав проти допомоги Україні.

Військова допомога від США Україні: що відомо про блокування фінансування у КонгресіУ США місяць тому закінчилися гроші на військову допомогу для України. На інфографіці – що відомо про блокування фінансування у Конгресі.

«Я дав спікеру кілька непроханих порад. Зокрема, що ми повинні стати в бойову позицію. І я був дуже задоволений тим, як він сприйняв цю пораду. Спікер хоче записати на дошку пошани перемоги республіканців у Палаті представників, і нам краще почати це робити. Я радий, що спікер Джонсон не повернувся до додаткової допомоги Україні, Ізраїлю і Тайваню в розмірі 95 мільярдів доларів, яку ухвалив Сенат, і я думаю, що він прокладає кращий шлях у цьому питанні», – зазначив Ґейц.

Після погроз з боку ультраправої республіканки Марджорі Тейлор Грін на адресу Джонсона за те, що той поставив на голосування двопартійний законопроєкт про бюджетні витрати, спікер заручився підтримкою частини інших ультраправих, зокрема Гейца.

При цьому конгресмен не уточнив, як саме Джонсон збирається вирішувати питання допомоги.

Також він відповів на запитання, чи передумає він підтримувати спікера, якщо той поставить на голосування законопроєкт щодо допомоги України без відповідного скорочення видатків.

«Якщо не буде компенсації, то ми не підтримуватимемо Джонсона… Я вважаю, що ми не повинні витрачати кошти на фінансування України за рахунок дефіциту», – пояснив Ґейц.

За даними CNN, особи, які спілкувалися зі спікером в останні дні, кажуть, що він протягом двотижневих великодніх канікул працював з ключовими помічниками, щоб намітити курс своєї стратегії з цього питання, осуільки усвідомлює загрозу відставки через питання фінансування України.

Водночас демократи дали зрозуміти, вони врятують Джонсона, якщо він просуне законопроєкт стосовно України, який вони зможуть підтримати. Проте якщо він наполягатиме на неприйнятних положеннях, зокрема щодо скорочення витрат чи нових міграційних обмежень, то ризикує відштовхнути від себе як демократів, так і правих республіканців, які виступають проти допомоги Україні.

Нагадаємо, спікер Палати представників США Майк Джонсон пообіцяв поставити на голосування питання фінансування допомоги Україні, після повернення Конгресу з великодніх канікул, а саме – 9 квітня.

Як відомо, нещодавно у Палаті представників США подали резолюцію про зняття спікера Джонсона.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: