Найкривавіші теракти, скоєні угрупованням ІДІЛ

Читать на русском

Угруповання «Ісламська держава» взяло на себе відповідальність за теракт у російському Підмосков'ї, де в результаті стрілянини в концертній залі Crocus City Hall загинуло понад 140 людей. Незважаючи на спроби рф знайти в теракті «український слід», західні країни підтверджують причетність ІДІЛ і попереджають про гостру загрозу з боку терористів-ісламістів. У минулому ІДІЛ здійснила чимало кривавих терактів, докладніше про них – на інфографіці «Слово і діло».

У Європі один із найкривавіших терактів угруповання ІДІЛ здійснило у Франції 13 листопада 2015-го – серію збройних нападів на місця скупчення людей. Напади розпочалися п'ятничним вечором під час футбольного матчу між збірними Франції та Німеччини. Смертники влаштували вибухи біля стадіону, потім терористи відкрили стрілянину у переповнених барах та ресторанах.

Найбільше жертв було у театрі «Батаклан», де на момент нападу півтори тисячі людей зібралися на концерт американського рок-гурту Eagles of Death Metal. Загалом за вечір та ніч джихадисти вбили більше 130 людей та 350 було поранено.

Суд над 20 обвинуваченими, у тому числі єдиним живим безпосереднім учасником теракту Салахом Абдеслемом (інші терорист загинули, чинивши опір при затриманні), завершився в червні 2022 року. Винними у тероризмі визнали 19 людей, Абдеслама засудили до довічного ув'язнення.

Терористи ІДІЛ причетні до підриву російського пасажирського літака Airbus A321 над Сінаєм (Єгипет). Жертвами катастрофи стали 224 особи. Слідство встановило, що на борту спрацював саморобний вибуховий пристрій потужністю до 1 кг у тротиловому еквіваленті, встановлений у відсіку негабаритного багажу.

Як мінімум два криваві теракти ІДІЛівці влаштували в Іраку. 17 липня 2015-го, у період святкування закінчення Рамадану, на жвавому ринку в місті Хан-Бані-Саад (на північ від Багдада) вибухнув замінований автомобіль. Жертвами теракту стали понад 120 людей, щонайменше 130 отримали поранення.

Трохи менше ніж через рік терористи підірвали заміновану вантажівку на торговій вулиці в жвавому районі Багдада – Ель-Каррада. Загинули понад 290 людей, щонайменше 200 постраждали.

У різний час «Ісламська держава» брала на себе відповідальність за вибухи та напади на церкви та мечеті. 20 березня 2015 року чотири смертники підірвали себе у двох мечетях у столиці Ємену Сані – загинуло понад 130 людей, понад 280 було поранено.

Кілька десятків бойовиків із прапорами ІДІЛ 24 листопада 2017 року напали на мечеть у Синаї (Єгипет) під час п'ятничної молитви. Спочатку біля будівлі сталися вибухи, потім бойовики почали розстрілювати людей – понад 310 загиблих та близько 120 поранених.

На Шрі-Ланці 21 квітня 2019 року відбулася серія кривавих нападів. Внаслідок дев'яти вибухів у трьох католицьких церквах та чотирьох готелях загинуло майже 300 осіб та близько 500 було поранено. Більшість загиблих були громадянами Шрі-Ланки. Жертвами також стали кількадесят іноземців.

Нагадаємо, видання The New York Times назвало кілька причин, через які російські спецслужби не змогли запобігти теракту 22 березня.

Президент Франції Еммануель Макрон заявив, що угруповання ІДІЛ-К, яке взяло на себе відповідальність за теракт у Підмосков'ї, нещодавно намагалося влаштувати атаки на території Європи. У Франції підвищили рівень терористичної загрози до найвищого.

На інфографіці «Слово і діло» – найкривавіші теракти у світі 2023 року.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: