Вибухи та захоплення заручників: якими були найгучніші теракти ХХІ століття

Читать на русском

20 років тому стався один з найгучніших терактів в історії та наймасовіший за кількістю жертв. Уранці 11 вересня 2001 року члени терористичного угруповання «Аль-Каїда» захопили літаки та скерували їх у вежі Всесвітнього торгового центру в Нью-Йорку. Ще один літак направили у будівлю Пентагону. Під час цього теракту в США загинуло 12 осіб українського походження. «Слово і діло» вирішило згадати, які найгучніші теракти були у ХХІ столітті та до чого вони призвели.

Терористичне угруповання «Аль-Каїда» за 20 років здійснило три масштабні теракти. Перший був на початку ХХІ століття у Сполучених Штатах. Внаслідок теракту загинуло 2 977 мирних жителів і 19 терористів.

Через місяць після теракту в Афганістані розпочалась операція «Нескорена свобода» за участі США та союзників. Через 10 років американські військовослужбовці ліквідували лідера «Аль-Каїди» Усаму бен Ладена.

Наступний їхній теракт був у 2004 році в Іспанії. У Мадриді прогриміла серія вибухів у вагонах електропоїздів, внаслідок чого загинула 191 людина. У 2007 році у теракті визнали винною 21 особу, трьох з них засудили до довічного ув’язнення.

Через рік після Мадрида «Аль-Каїда» влаштувала теракт у Лондоні – також вибухи у транспорті. Тоді загинуло 52 людини. Нікого з терористів не арештували та не засудили.

У 2002 році масовий теракт стався у Москві, коли заручників захопили у театральному центрі. Кількість жертв мирних жителів – 130 осіб, ще 40 загиблих були терористами. Відповідальність за цю подію взяв на себе лідер чеченських бойовиків Шаміль Басаєв.

Через два роки у Росії знову стався теракт, внаслідок якого загинуло 335 людей. Бойовики Басаєва захопили заручників та влаштували вибухи у школі в Беслані. Упродовж 2,5 днів терористи утримували більше тисячі заручників – переважно дітей, їхніх батьків і працівників школи.

У 2006 році Шаміль Басаєв загинув внаслідок вибуху вантажівки зі зброєю та боєприпасами. Пізніше влада Росії назвала це своєю секретною спецоперацією.

У 2015 році представники «Ісламської держави» влаштували серію вибухів у Парижі, жертвами теракту стали 132 людини.

Кілька днів тому у цій справі розпочався судовий процес над 20 обвинуваченими особами, з яких 6 обвинувачуються заочно.

У 2015 році також сталася катастрофа A321 над Синайським півостровом, в якій загинули 224 людини. На борту літака перебувало 4 громадянина України. Одна з версії катастрофи – терористичний акт з боку «Ісламської держави».

У листопаді 2017 року терористи «Ісламської держави» розстріляли мечеть та влаштували вибухи у місті Бір-ель- Абде, Єгипет. Внаслідок теракту загинуло 310 людей.

Нагадаємо, президент США Джо Байден віддав наказ розсекретити документи щодо теракту 11 вересня 2001 року.

Раніше ми також писали, в яких країнах діють ісламістські терористичні організації.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: