Україна відмовляється від «списку спонсорів війни» під тиском Китаю та Франції – Reuters

Читать на русском
Україна закриває список міжнародних спонсорів війни під тиском таких країн, як Китай, Франція та інші.
Forbes

Україна відмовляє від списку «Міжнародних спонсорів війни» після негативної реакції таких країн, як Китай та Франція.

Про це повідомляє Reuters із посиланням на два джерела.

Удар по репутації: які компанії потрапили до списку міжнародних спонсорів війниУкраїна визнала 38 світових компаній міжнародними спонсорами війни через роботу у росії. Динаміка поповнення списку на інфографіці.

19 березня у Кабміні повідомили, що заслухали від МЗС інформацію «про численні звернення представників дипломатичного корпусу країн-партнерів щодо відсутності нормативної бази для існування списку «Міжнародних спонсорів війни». Крім того, у Мін'юсті заявили про «неприйнятність поширення від імені держави такої інформації без врегулювання питань на законодавчому рівні». Зрештою цей список вирішили закрити.

Агентство повідомляє, що Україна ухвалила це рішення під тиском. «Це Китай, але не тільки Китай», – сказала одна людина, безпосередньо знайома з цим питанням, також натякаючи на тиск з боку Франції з метою виключити зі списку компанії Auchan і Leroy Merlin.

Китай, у свою чергу, вимагав від України виключити зі списку 14 китайських компаній, щоб усунути негативний вплив.

Ще одне джерело повідомило, що тиск на Україну щодо списку чинили Австрія, Китай, Франція та Угорщина.

Нагадаємо, наприкінці року НАЗК включило до списку китайську компанію China Railway Construction Corporation, яка продовжує працювати в рф та будує там об'єкти інфраструктури. У Пекіні заявили, що це рішення «є помилковим».

Раніше Україна виключила зі списку спонсорів війни угорський OTP Bank. Це було зроблено, щоб Угорщина не блокувала військову допомогу від ЄС.

Крім того, НАЗК призупинило статус міжнародного спонсора війни для австрійського Raiffeisen Bank.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: