США попросили Україну припинити удари по російських НПЗ – FT

Читать на русском
США закликали Україну припинити атаки на енергетичну інфраструктуру росії, повідомляють ЗМІ, оскільки вони можуть призвести до зростання світових цін на нафту і спровокувати заходи у відповідь.
moscowtimes.ru

США закликали Україну припинити атаки російські нафтопереробні заводи, оскільки вони можуть призвести до зростання світових цін на нафту і спровокувати заходи у відповідь.

Про це з посиланням на три джерела повідомляє Financial Times.

Російські НПЗ та нафтобази під ударом дронів: географія атакРосійські НПЗ і нафтобази останні півроку регулярно зазнають атак. Географія ударів – на інфографіці.

Співрозмовники видання повідомляють, що «неодноразові попередження з Вашингтона» були адресовані високопосадовцям СБУ та ГУР.

Росія залишається одним із найбільших світових експортерів енергоносіїв, незважаючи на західні санкції проти галузі. Ціни на нафту цього року зросли приблизно на 15% до 85 доларів за барель, що призвело до зростання цін на паливо.

США нібито також стурбовані тим, що, якщо Україна продовжить завдавати ударів по російських об'єктах, росія може «завдати удару у відповідь по енергетичній інфраструктурі, на яку спирається Захід». Йдеться, зокрема, про трубопровод «Каспійського Трубопровідного Консорціуму» (КТК), через який здійснюються постачання казахстанської нафти. В 2022 році Москва вже ненадовго припиняла його роботу.

За даними ГУР, з 2022 року відбулося як мінімум 12 атак на великі російські нафтопереробні заводи і як мінімум 9 цього року, а також кілька терміналів, складів і сховищ.

Нагадаємо, раніше атаки дронів на територію росії призвели до зупинки роботи одразу трьох нафтопереробних заводів. Ці об'єкти становлять близько 12% нафтопереробних потужностей країни.

Під удари потрапили три нафтопереробні заводи, які входять до топ-5 найбільших у країні – у Рязані, місті Кстово (Нижньогородська область) та Кіріші (Ленінградська область).

Також було припинено роботу заводу нафтопродуктів у Новошахтинську Ростовської області.

Крім того, у минулі вихідні було завдано удару Слов'янському нафтопереробному заводу в Краснодарському краї. Також були атаковані відразу на три нафтопереробні заводи в Самарській області.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: