Президентка Молдови повідомила, коли відбудеться референдум про вступ країни в ЄС

Читать на русском
Президент Майя Санду заявила, що референдум про вступ Молдови в Євросоюз відбудеться у жовтні цього року.
Укрінформ

Президентка Молдови Майя Санду оголосила, що референдум щодо членства в Європейському Союзі відбудеться вже у жовтні 2024 року.

Про це повідомляють агенції Bloomberg та Reuters.

Членство в Євросоюзі: скільки часу проходило між початком переговорів та вступом країнСкільки часу минало між початком переговорів та вступом країн до ЄС – на інфографіці. Найшвидше членами стали Австрія, Фінляндія та Швеція.

«Ми очікуємо, що напади і провокації з боку росії продовжаться, але я закликаю громадян не піддаватися залякуванню і підтримати проєвропейський референдум, оскільки ЄС є єдиним варіантом, який може забезпечити мир», – наголосила вона.

Санду повідомила, що звернулася до парламенту Молдови з проханням розпочати процедуру конституційного плебісциту, який запланований на той же день, що і президентські вибори.

«Для більшості громадян Молдови ЄС є проектом миру і процвітання, в той час як росія постійно намагається дестабілізувати ситуацію в Молдові», – сказала Санду на пресконференції.

Згідно з її словами, референдум не допустить зупинки або розвороту проєвропейського руху Молдови після зміни влади.

«Це має бути підтверджено і записано в Конституції, щоб хто б не був при владі, голос народу за цей напрямок розвитку був обов'язковим для політичного класу», – цитує агенція президентку.

Як вона зазначає, остаточну дату референдуму обиратиме парламент. Поки що не зрозуміло, чи дозволить Конституційний суд призначити референдум на той самий день, що й президентські вибори.

Видання зазнначає, що у правлячій партії також планують сумістити референдум з виборами президента, дата яких формально ще не визначена.

Як відомо, Європейська комісія 12 березня надала Раді ЄС пропозиції щодо проектів переговорних рамок для вступу України та Молдови до Євросоюзу.

Нагадаємо, того ж дня Єврокомісія затвердила переговорну рамку щодо вступу України до ЄС.

Раніше ми писали, коли закінчиться перший етап скринінгу законодавства України.

Також Вірменія планує подати заявку на вступ до Євросоюзу.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: