Членство в ЄС: стало відомо, коли закінчиться перший етап скринінгу законодавства України

Читать на русском
Україна просувається швидше за інших кандидатів у члени ЄС у процесі скринінгу. Є два основні етапи, перший має закінчитися у травні.
Фото Слово і діло

Радник віцепрем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Іван Нагорняк розповів, які особливості проведення скринінгу на шляху до ЄС та на якому етапі зараз Україна.

Деталі він озвучив у коментарі УНН.

Членство в Євросоюзі: скільки часу проходило між початком переговорів та вступом країнСкільки часу минало між початком переговорів та вступом країн до ЄС – на інфографіці. Найшвидше членами стали Австрія, Фінляндія та Швеція.

Як повідомив Нагорняк, офіційний скринінг щодо України включає кілька основних етапів:

    1. Explanatory Sessions (Роз'яснювальні сесії) – на цьому етапі ЄС роз'яснює особливість функціонування права ЄС у кожному з 33 розділів та проводить безпосередні зустрічі з Україною, де наші міністерства та відомства зможуть поставити представникам Єврокомісії всі уточнюючі питання.
    1. Bilateral Meetings (Двосторонні зустрічі) – під час цього етапу Українська сторона представляє своє бачення імплементації актів права ЄС у відповідних розділах та відповідає на уточнюючі питання Єврокомісії щодо готовності та можливості фінансування відповідних реформ.

За його словами, після завершення двосторонніх зустрічей щодо кожного розділу скринінгу Європейська комісія готує Screening Report (Скринінговий звіт). У ньому йдеться про те, що Україні потрібно зробити для досягнення необхідного прогресу.

На основі цих звітів Єврокомісія готує benchmarks (умови) відкриття та закриття переговорів щодо членства України в ЄС у цьому конкретному переговорному розділі.

«Ми зараз починаємо Explanatory Sessions (Роз'яснювальні сесії). Зокрема готуємося до першої зустрічі, яка має відбутися вже 21-22 лютого за розділом 23 – Верховенство права та основні права. Надалі вони проходитимуть майже щотижня і так до кінця травня 2024 року, як зазначалося раніше», – розповів Нагорняк.

Він додав, що Україна рухається набагато швидше, ніж інші країни-кандидати.

Нагадаємо, 14 грудня 2023 року лідери країн-членів ЄС на саміті у Брюсселі ухвалили рішення розпочати переговори з Україною про вступ до блоку. У січні цього року Україна та Єврокомісія домовилися про початок скринінгу законодавства. 25 січня у Брюсселі відбулася перша зустріч щодо скринінгу українського законодавства.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: