У понеділок Верховний суд США вирішить, чи має право Трамп брати участь у виборах

Читать на русском
У США Верховний суд вирішить, чи має право Дональд Трамп брати участь у виборах 2024 року відповідно до розділу 3 14-ї поправки.
Фото: Reuters

У понеділок, 4 березня, Верховний суд США ухвалить один із висновків щодо правомірності участі колишнього президента країни Дональда Трампа у виборах 2024 року відповідно до розділу 3 14-ї поправки.

Про це пише The Hills.

Вибори президента США: у яких штатах оскаржують участь ТрампаУчасть Дональда Трампа у президентських виборах у США оскаржується у більш ніж 30 штатах. На інфографіці – результати.

«У незвичному оголошенні Верховний суд дав зрозуміти, що оприлюднить принаймні один висновок у понеділок – сигнал, що судді можуть винести рішення у справі колишнього президента Трампа щодо 14-ї поправки, яка виключила його з виборчих перегонів у Колорадо», – йдеться у матеріалі.

Зазначається, що заява була оприлюднена у вихідний день, менш як за 24 години до оголошення висновку, тоді як зазвичай це робиться за кілька днів до засідання суду.

Крім того, понеділок – це день перед «супервівторком», коли відбуватимуться внутрішньопартійні праймеріз у 15 штатах, зокрема в Колорадо, де суд штату заборонив вносити прізвище Трампа до виборчих бюлетенів під час внутрішньопартійних голосувань.

У лютому Верховний суд заслухав аргументи щодо апеляції Трампа на рішення про дискваліфікацію його на праймеріз у Колорадо на підставі 14-ї поправки.

Видання зауважує, що ця справа – одна з десятків, що розглядаються по всій країні з метою недопущення Трампа до виборів, що пов'язано з його діями 6 січня 2021 року, коли відбувся штурм Капітолію.

«Судді, як правило, оголошують найважливіші висновки кожного терміну в травні та червні, але справа Трампа розглядається в прискореному порядку. Усні аргументи були заслухані 8 лютого, всього через кілька тижнів після того, як Верховний суд погодився слухати справу», – пише The Hills.

Нагадаємо, згідно з соцопитуванням, Трамп обійшов чинного президента США Джо Байдена у гіпотетичних виборах.

Як відомо, суддя штату Іллінойс постановила виключити колишнього президента США Дональда Трампа з виборчих бюлетенів республіканських праймеріз на підставі «заборони заколотників», передбаченої 14-ю поправкою до Конституції.

Нещодавно Трамп переміг на праймеріз в Південній Кароліні.

Також нагадаємо, що суд зобов'язав Трампа виплатити майже 455 млн доларів у справі про шахрайство.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: