Матеріальна допомога мобілізованим: у яких містах України є виплати

Читать на русском

Вже цього тижня Верховна рада може розпочати розгляд у другому читанні законопроекту про проходження військової служби, зміну правил мобілізації та військового обліку. У багатьох містах місцева влада виплачує матеріальну допомогу мобілізованим та контрактникам від 10 до 50 тисяч гривень. «Слово і діло» вивчило, в яких містах мобілізовані отримують фінансову підтримку з місцевих бюджетів і де ця сума найбільша.

Фінансова допомога мобілізованим та контрактникам в Україні коливається від 10 до 50 тисяч гривень. У яких містах виплачують гроші та скільки – на інфографіці.
Фінансова допомога мобілізованим до ЗСУСлово і ділоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

Київ

У столиці ухвалили рішення виплачувати по 30 тисяч гривень громадянам, мобілізованим після 1 грудня 2023 року. Одноразова матеріальна допомога нараховується у безготівковій формі на зарплатний рахунок автоматично – без участі мобілізованого. Таку допомогу отримають і контрактники.

Луцьк

Місцева влада виплачує одноразову матеріальну допомогу військовослужбовцям у 15 тисяч гривень, які уклали контракт про проходження військової служби у 2024 році (контрактникам).

Івано-Франківськ

Мобілізованим та контрактникам з січня 2024 року виплачують із місцевого бюджету допомогу на спорядження. По 50 тисяч гривень отримують ті, хто воює на передовій, по 20 тисяч гривень виплачують бійцям, які трохи далі від лінії фронту.

Львів

Місцева влада надає одноразову допомогу у розмірі 50 тисяч гривень для військових, які підписали контракти з військовими частинами Десантно-штурмових військ та Військово-морських сил. Виплату можуть отримати і ті військові, які підпишуть повторний контракт на три роки.

Одеса

Мобілізовані та контрактники можуть отримати матеріальну допомогу з міського бюджету у розмірі 20 тисяч гривень. Гроші виплачують тим, кого з 1 січня 2024 року призвали на військову службу під час мобілізації або вперше взяли на службу за контрактом та зареєстрували на території Одеси.

Полтава

Усі мобілізовані до лав ЗСУ отримують по 10 тисяч гривень.

Тернопіль

Мобілізовані та контрактники можуть отримати одноразову виплату у 10 тисяч гривень на спорядження та технічні засоби (якщо вони беруть безпосередню участь у бойових діях).

Чернігів

Одноразову допомогу у розмірі 20 тисяч гривень із міської скарбниці можуть отримати мобілізовані з 1 січня 2024 року, які зареєстровані у Чернігові. Також гроші можуть отримати військовозобов'язані з числа ВПО (за умови, що вони вже щонайменше рік перебували в межах Чернігова).

Вінниця

Наразі у Вінниці допомогу не виплачують, але громадські діячі запропонували впровадити одноразові виплати у 50 тисяч гривень тим, хто добровільно підписує контракт із ЗСУ та 30 тисяч гривень мобілізованим мешканцям Вінниці. Таку електронну петицію вже направили до міськради. Якщо її підтримають щонайменше 350 осіб, то мерія її розгляне та дасть відповідь.

Рівне

У Рівному місцеві жителі також направили до мерії петицію з пропозицією виплачувати мобілізованим допомогу у розмірі 30 тисяч гривень. Влада відповіла, що це питання вимагає «уточнення даних щодо кількості отримувачів виплат та визначення подальшого алгоритму дій».

Чернівці

Депутати у серпні минулого року так і не змогли затвердити програму, якою пропонувалося виплачувати по 20 тисяч гривень військовим, що беруть участь у бойових діях.

Нагадаємо, до урядового законопроекту про мобілізацію до другого читання вже подали майже 4200 поправок. У першому читанні законопроект було прийнято 7 лютого.

«Слово і діло» писало про те, що пропонувалося у першому варіанті урядового законопроекту про мобілізацію.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: