Мобілізація в Україні: нардеп розповів про зміни у законопроєкті до другого читання

Читать на русском
У законопроєкті про мобілізацію не будет електронних повісток, реєстрація в електронному кабінеті призовника буде правом, а не обов'язком. Також комітет відхилив норму щодо блокування коштів на рахунках військовозобов’язаних.
Фото: РБК-Україна

Член парламентського комітету з питань нацбезпеки, оборони та розвідки Федір Веніславський розповів, які зміни напрацювали до другого читання законопроєкту про мобілізацію.

Зміни він озвучив в інтерв'ю РБК-Україна.

Нові правила мобілізації, військового обліку та служби: що тепер пропонує КабмінДеталі нового урядового законопроєкту про мобілізацію – на інфографіці. Правила вручення повісток, відстрочка від мобілізації, бронювання військовозобов'язаних.

Одна із змін стосується обмеження прав фізичної особи у виїзді за межі України, прав на керування автомобілем, а також накладення арешту на банківські рахунки та цінності, що зберігаються у банках.

За словами Веніславського, додатково регулювати обмеження виїзду за кордон немає потреби, оскільки це вже прописано у законі про правовий режим воєнного стану.

«Щодо обмеження права фізичної особи в керуванні транспортним засобом: якщо вона не оновлює свої військово-облікові дані, не стає на облік, ігнорує повістки тощо – ми дійшли консенсусу, що в тому чи іншому варіанті це обмеження може залишитися у законопроекті. Щодо блокування коштів на рахунках, грошових активів тощо – ми в комітету цю норму відхилили», – повідомив він.

Електронні повістки, розповів нардеп, не знайшли підтримки в оборонному комітеті. На питання, якими будуть способи вручення повістки, він відповів: «Всі інші способи залишаються тими самими. У паперовому вигляді вручення під відеофіксацію або іншими шляхами за умови фіксації, що людина її отримала».

Можливість реєстрації в електронному кабінеті залишається як право, а не як обов'язок. «І також ми залишили можливість, передусім особам, що проживають за межами України, скористатися електронним кабінетом для дистанційного оновлення даних без в'їзду на територію України, оскільки потім виникне проблема з можливістю їх виїзду», – додав він.

Також у комітеті вирішили уточнити повноваження органів державної влади, місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій у мобілізаційних заходах. Вони, за словами Вениславського, «спільними зусиллями забезпечуватимуть мобілізаційні процеси, сприятимуть, допомагатимуть, братимуть участь у різних формах».

Представники поліції за зверненням ТЦК зможуть брати участь в оповіщенні громадян, бути присутніми при врученні повісток.

Крім того, всі поліцейські мають перейти зі спеціального обліку на загальний військовий облік, але вони підлягатимуть бронюванню і не можуть бути призвані під час мобілізації.

Усі аспіранти, повідомив Веніславський, матимуть право на відстрочку незалежно від форми навчання.

Щодо мобілізації засуджених на умовні терміни, вони будуть взяті на військовий облік та їх можуть призвати. «Інша категорія – особи, які перебувають у місцях позбавлення волі, за виключенням осіб засуджених за злочини проти основ національної безпеки, проти статевої свободи людини і деяких інших найбільш сенситивних злочинів. Ці категорії з урахуванням зазначених виключень зможуть вступити на військову службу під час мобілізації у військовий час за їхньої згодою, якщо вони виявлять бажання – то ми надамо їм таку можливість», – додав нардеп.

Нагадаємо, Веніславський також спрогнозував терміни ухвалення законопроєкту у другому читанні.

Що спочатку пропонував у законопроєкті уряд, можна дізнатися із матеріалу «Слово і діло».

Омбудсмен Дмитро Лубінець заявляв, що законопроєкт містить низку антиконституційних та суперечливих норм.

Крім того, свої рекомендації щодо другого читання дали в антикорупційному комітеті Ради.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: