Голова Мін'юсту вважає, що потрібно дати право ТЦК мобілізувати деяких людей із судимістю

Читать на русском
ТЦК потрібно надати право мобілізувати корупціонерів та винуватців ДТП, які перебувають у СІЗО. Ці люди засуджені за не насильницькі злочини. Вони потрібні в армії, вважає Малюська.
Фото Слово і діло

В Україні потрібно мобілізувати тих, хто має судимість, але звільнений з місць позбавлення волі за «безпечними» статтями. Йдеться про корупціонерів та порушників ПДР.

Про це заявив міністр юстиції Денис Малюська в інтерв'ю РБК-Україна.

Мобілізація в Україні: нардеп розповів про зміни у законопроєкті до другого читанняУ законопроєкті про мобілізацію не будет електронних повісток, реєстрація в електронному кабінеті призовника буде правом, а не обов'язком. Також комітет відхилив норму щодо блокування коштів на рахунках військовозобов’язаних.

«Цікавіше не стільки з засуджених починати, скільки з тих, у кого є судимість. Це ті люди, які вже вийшли з в'язниці, або навіть ніколи туди не потрапляли. За законом вони не можуть бути мобілізованими. Тобто особи, які мають судимість, не підлягають військовому обліку. Власне, це найпростіше і найочевидніше, що треба виправляти», – сказав він.

Як зазначив Малюська, вони не несуть небезпеки для армії, адже вони і так ходять вулицями, спілкуються зі звичайними громадянами.

«Чому вони не йдуть до армії та не виконують обов'язок захищати Батьківщину, я не розумію. Тим більше, величезна кількість із них бажає це робити», – додав голова Мін'юсту.

Крім того, Малюська зізнався, що не розуміє: чому мають імунітет від армії мають ті люди, які перебувають у в'язниці та не є суспільно небезпечними, бо засуджені за ненасильницький злочин.

«Ми лише говоримо про те, щоб надати право ТЦК таких людей забирати. Будуть забирати і дивитись - хтось підходить, хтось не підходить, це вже ТЦК має вирішувати. Але з початку війни у нашої військових та розвідки був інтерес навіть до тих, хто був засуджений за тяжкі злочини, за насилля. Короче кажучи, до тих, хто вміє вбивати, вони є цікавими для окремих спеціальних операцій», – пояснив міністр.

Також Малюська вважає, що окрім корупціонерів мають бути мобілізовані і винуватці ДТП.

Нагадаємо, законопроект про мобілізацію було прийнято у першому читанні 7 лютого. До другого читання до законопроекту подали понад 1300 правок.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: