Ядерна зброя проти супутників: що відомо про плани росії розмістити ЯЗ в космосі і чим це загрожує

Читать на русском

У США два тижні тому з'явилася загадкова інформація про якусь «серйозну загрозу» національній безпеці країни. Пізніше з'ясувалося, що йдеться про можливе розміщення росією ядерної зброї космічного базування, призначеної для застосування проти супутників. Розміщення ЯЗ в космосі заборонено договором від 1967 року: докладніше про цей договір та нову загрозу з боку росії в матеріалі «Слово і діло».

Випробування ядерної зброї у космосі та їх заборона

За часів космічних та ядерних перегонів США та Радянський Союз проводили випробування ЯЗ у космосі.

Першими це зробили США у серпні та вересні 1958 року в рамках проєкту «Аргус»: над Атлантичним океаном були здійснені ядерні вибухи на висоті 170, 310 та 794 кілометри. У всіх трьох випадках було підірвано боєголовку потужністю 1,5 кілотонни в тротиловому еквіваленті.

СРСР зміг відповісти лише в 1961 році. В рамках Операції «К» булі здійснена серія висотних ядерних вибухів (максимальна висота 300 кілометрів).

Усі експерименти були заборонені 5 серпня 1963 року Договором про заборону випробувань ядерної зброї в атмосфері, космічному просторі та під водою, підписаним США, Британією та Радянським союзом.

В 1967 році між цими трьома країнами було підписано Договір про космос. У IV статті угоди йдеться: «Держави — учасники Договору зобов'язуються не виводити на орбіту навколо Землі будь-які об'єкти з ядерною зброєю або будь-якими іншими видами зброї масового знищення, не встановлювати таку зброю на небесних тілах і не розмішати таку зброю в космічному просторі будь-яким чином». Також забороняється створення на небесних тілах військових баз, споруд та укріплень, випробування будь-яких типів зброї та проведення військових маневрів.

На сьогоднішній день учасниками договору є 112 країн (зокрема росія), ще 23 країни підписали договір, але не завершили ратифікацію (серед них, наприклад, Іран).

Що відомо про плани росії розмістити ядерну зброю в космосі

Чутки про те, що росія може розмістити в космосі ядерну зброю, з'явилися в середині лютого після того, як голова комітету з розвідки США Майк Тернер повідомив про «серйозну загрозу нацбезпеці» для країни. У Білому домі підтвердили, що загрозу несе протисупутникова програма росії.

При цьому в 2020 році росія, як заявляли тоді США та Велика Британія, проводила в космосі випробування апарату, здатного знищувати супутники на навколоземній орбіті.

У росії заперечують наявність планів розмістити у космосі протисупутникову ядерну зброю. У Міністерстві закордонних справ назвали це «голослівними звинуваченнями», а в Кремлі вважають це «хитрощами» Білого дому, щоб домогтися надання допомоги Україні.

Але, як повідомили The Wall Street Journal американські чиновники, США приватно застерегли росію від такого кроку.

Сигнал був надісланий по одному із дипломатичних каналів з Москвою, а також через Китай, Індію, G7 та інших союзників, які мають інтереси в космосі.

Чому росія націлилася на супутники і які це ризики несе

Видання Financial Times вважає однією з причин, чому росія може планувати використання антисупутникової зброї, використання супутників США та Європою у військових цілях: моніторинг пересування військ та будівництва баз, виявлення запусків ракет, організація бойового зв'язку.

Скільки ядерних випробувань було проведено у світіУ світі було проведено понад 2 тисячі ядерних випробувань. На інфографіці – дані по країнах.

Содиректор програми ядерної політики американського Фонду Карнегі за міжнародний мир Джеймс Актон зазначає, що супутники – це значна перевага, яку США мають над росією у веденні війни. «Американські військові використовують космос дуже ефективно. А росія вважає, що атака на супутники – це спосіб зрівняти шанси у цьому конфлікті», – вважає Актон.

Крім того, тема з розміщенням ядерної зброї в космосі може мати стримувальний ефект.

За даними на квітень 2023-го, на орбіті Землі знаходилося близько 7,8 тисяч активних супутників. Ядерний вибух – навмисний або як результат аварії – може потенційно торкнутися близько третини супутників і завдати шкоди системам зв'язку на Землі. За словами експерта, якого цитує Bloomberg, вплив вибуху залежатиме від розміру боєголовки, і наслідки не обов'язково означатимуть знищення супутників.

Втім, деякі експерти сумніваються, що мова саме про розміщення росією ядерної зброї. Наприклад, фахівчиня із космічної безпеки з Інституту ООН з дослідження проблем роззброєння Альмудена Азкарате Ортега вважає, що це може бути пристрій із ядерним двигуном, а не з ядерною боєголовкою – щось на кшталт «глушилки» супутникового зв'язку.

«Або це може бути космічний буксир з ядерним двигуном, який потенційно може бути перепрофільований для роботи як протисупутниковий пристрій», – сказала вона DW.

Аналогічної думки дотримується виконавчий директор Асоціації з контролю за озброєннями Деріл Кімбол. «Ймовірно, росія розробляє систему, яка працює від ядерного джерела енергії, яке має можливості радіоелектронної боротьби, опинившись на орбіті», – сказав він Reuters.

Такі пристрої не призведуть до ядерного вибуху, але можуть завдати шкоди супутникам, що вплине на функціонування деяких послуг на Землі.

Нагадаємо, минулого року росія скасувала ратифікацію Договору про всеосяжну заборону ядерних випробувань.

З інфографіки «Слово і діло» можна дізнатися, як змінювалися розміри ядерних арсеналів США, Росії та інших країн клубу.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: